Plus

Is uitdijende plaag van beleggers nog te keren?

De toestroom van beleggers in Amsterdamse huizen baart de gemeente zorgen. Het is een bekend fenomeen in veel steden. Stuk voor stuk zinnen ze op maatregelen. In Nieuw-Zeeland zijn buitenlandse investeringen zelfs verboden.

In Nieuw-Zeeland zijn buitenlandse investeringen zelfs verboden. Beeld Linda Jansen
In Nieuw-Zeeland zijn buitenlandse investeringen zelfs verboden.Beeld Linda Jansen

Wie zich druk maakt over de opmars van beleggers op de Amsterdamse huizenmarkt: maak je borst maar nat. Op de lijstjes die rond gaan in ­financiële kringen scoort Amsterdam erg goed als één van de aantrekkelijkste steden om woningen te kopen en te verhuren, 'buy-to-let'.

Volgens de Global Property Guide, die onderzoek doet naar vastgoedinvesteringen, staat Amsterdam in Europa zelfs op nummer drie, na Boedapest en Skopje, steden in opkomst.

De economie draait hier goed, de huizen­prijzen stijgen nog wel even door en de trans­actiekosten zijn gering; zie hier in een notendop de liefdesverklaring van beleggers aan Amsterdam. Enig minpuntje: de huurbescherming. Als beleggers een woning willen verkopen om te cashen, zitten ze opgescheept met een huurder.

Vorige week onthulde deze krant dat 21 particuliere beleggers elk meer dan honderd woningen en bedrijfspanden bezitten. Inmiddels is een op acht woningen in de stad in handen van beleggers. Hun grip op de woningmarkt groeit, want vorig jaar waren zij al goed voor 16 procent van de huizenaankopen.

De Amsterdamse politiek maakt zich zorgen over dit fenomeen, dat de huizenprijzen nog verder opstuwt en starters en gezinnen in de stad kansloos maakt.

In het buitenland kampen steden met nog ­grotere problemen als gevolg van buy-to-let. Amsterdam zint op maatregelen, maar elders zijn overheden allang in actie gekomen om de huizenmarkt te beschermen tegen beleggers.

Vancouver
De Canadese stad Vancouver is een schrikbeeld: daar staan zeker 20.000 woningen leeg. Investeerders kopen deze huizen om die weer snel te verkopen, buy to leave. Ze speculeren op de stijging van de huizenprijzen en huurders zijn daarbij alleen maar een obstakel.

De Canadese overheid heft daarom een boete van 1 procent op de waarde van een huis, als dat meer dan zes maanden leegstaat. Ook Amsterdam hanteert een leegstandsboete.

Sydney
In Sydney en Melbourne staan meer dan 100.000 woningen leeg. Ook daar volgt een boete van 1 procent op leegstand. Australische ­steden zijn erg in trek bij buitenlandse beleggers, vooral uit China. Van alle woningen die in buitenlandse handen vallen, gaat op dit moment 80 procent naar Chinese kopers.

Het gevolg is dat de huizenprijzen sinds 2009 zijn verdubbeld en naar schatting 40 procent zijn overgewaardeerd. Een complete generatie jongeren kan geen huis betalen.

Australië heeft inmiddels een speciale belasting in het leven geroepen voor buitenlandse beleggers in huizen. Ook in ­Canada betalen ­investeerders uit het buitenland 15 procent meer als ze een huis rondom Vancouver of ­Toronto kopen. Nieuw-Zeeland heeft zelfs een verbod op buitenlandse investeringen afge­kondigd.

Londen
Londen was jarenlang het walhalla voor buy-to-let. Ook hier veel Chinese investeerders, die ­woningen leeg laten. Het gevolg: in dure wijken gaat 's avonds vrijwel nergens het licht aan, ­winkels en restaurants hebben nauwelijks klandizie.

Ze dachten een zaak aan de goudkust te hebben, maar die bleek onbewoond te zijn. Vanwege gunstige fiscale regelingen heeft 10 procent van de volwassenen in Engeland een tweede huis, dat zijn 5,2 miljoen mensen.

De beleggingswoede was zo groot dat huizenprijzen stegen, terwijl het aantal eigenaren van een eigen huis afnam. Inmiddels heeft Engeland registratiekosten en extra belastingen ingevoerd om buy-to-let kostbaarder te maken.

Deze maatregelen en de almaar stijgende prijzen maken Londen minder lucratief en dus wijken beleggers uit naar Manchester, Liverpool of een ander land. Goed nieuws voor starters, die schoorvoetend terugkeren: afgelopen jaar steeg het aantal aankopen in deze groep 8 procent.

Lissabon
Engelse beleggers hebben veel belangstelling voor Zuid-Europese steden. Lissabon en Porto lopen hierbij in het oog. Portugal probeert ­buitenlands geld te trekken met belasting­voordelen. Ook zijn huizenprijzen nog niet op het niveau van voor de huizen­crisis. Dat is ook zo in bijvoorbeeld Madrid. De potentie is groot, het Portugese leven goed, geen wonder dat beleggers graag in Lissabon rondlopen.

Bordeaux
Onder investeerders wordt Bordeaux beschouwt als de 'schone slaapster'. De meeste aandacht gaat uit naar Parijs, dat na een paar lastige jaren weer in trek is, maar Bordeaux wint nog sneller aan populariteit.

Inmiddels valt 80 procent van de verkochte huizen in handen van mensen die van buiten de regio komen. De stad is in opkomst, de ligging is ideaal en de nieuwe hogesnelheidslijn naar Parijs, reistijd twee uur en vier minuten, maakt het verhaal voor investeerders compleet.

New York
In New York is iets bijzonders gaande: daar zijn veel woningen in handen van Wall Street: grote beleggingsmaatschappijen, die toesloegen toen de Amerikaanse huizenmarkt na de crisis onderuit was gegaan. Buitenkansjes voor de grote jongens.

En hierdoor huren duizenden Amerikaanse huurders momenteel van een investeringsmaatschappij op Wall Street. Die huur­contract worden dan weer gebundeld en verkocht als financieel product. Huizenhandel van het hogere niveau.

Stockholm
Scandinavië geldt als een links bolwerk, dus het is niet gek dat buy-to-let in Stockholm vrijwel onmogelijk is. Wie een appartement koopt, krijgt een aandeel in het volledige complex, met het recht om daar te wonen. Bewoners ­bezitten hun eigen woning dus niet, en zodoende kunnen ze die niet verhuren.

Amsterdammers vinden briefjes op de mat: huis verkopen?

'Afgelopen weekend liep ik door de straat, waarbij mijn oog viel op uw pand. Ik ben erg gecharmeerd van uw pand en ben benieuwd wat uw toekomstplannen zijn.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden