Column

Is Trump amoreel?

Theodor Holman Beeld Wolff
Theodor HolmanBeeld Wolff

Tijdens de persconferentie van Trump en Poetin, sprak de Amerikaanse president een mooie zin uit: "Ik neem liever een politiek risico met het najagen van vrede dan dat ik de vrede riskeer met het najagen van politiek."

Ik weet niet of hij die zin zelf heeft verzonnen, maar hij getuigt van politiek inzicht en hij tekent de man. Hij neemt risico's en beseft dat hij kan falen. Dat Trump een diepzinnige uitspraak debiteert is niet iets wat men graag hoort, zeker niet als het om die persconferentie gaat die door een hoge functionaris op CNN werd betiteld als 'landverraad.'

Maar nu ik The Donald met grote regelmaat volg (bekijk vooral die schitterende Netflix-documentaire Trump, An American Dream) en ik hem probeer te begrijpen, weet ik bijna zeker dat we met de interessantste en merkwaardigste man van deze eeuw (die feitelijk net is begonnen) hebben te maken.

Hij gebruikt verwarring als tactiek in een constante atypische oorlog met hen die hij zijn vijand acht. En wie vriend of vijand is, blijft expres onzeker.

Zo Trump gevaarlijk is, dan is dat de willekeur van zijn handelingen.

Is hij amoreel?

De moraliteit wordt bepaald door het perspectief. Hij is een democratisch gekozen leider die bijna als een pietje-precies uitvoert wat hij zijn kiezers heeft beloofd. Is dat amoreel?

Wij vinden het scheiden van kinderen van hun ouders en het kooien van kinderen amoreel. Maar het nemen van politieke risico's, zoals hij wil, ­betekent altijd dat je de moraliteit geweld aandoet.

Dat is bijna de definitie van 'risico's nemen'. Trump draaide het terug toen de kritiek toenam. Zoals hij gisteren ook een uitspraak van hem terugdraaide.

Er is één tegenstander van Trump met wie het moeilijk onderhandelen is. De democratie. Misschien kun je Russische trollen kopen, kranten uitschelden om je kiezers te beïnvloeden, maar, zoals president Lincoln gezegd zou hebben: 'You can fool all of the people, some of the time. You can fool some of the people all of the time; but you can't fool all of the people all of the time.'

Uiteindelijk moet Trump de democratie respecteren, als een vorst die boven hem staat.

Hij zal zeker politieke risico's nemen, hij zal verwarring stichten waar hij kan, ja veranderen in nee, hij zal als dompteur slijmen met de grote leeuwen en als muisje ratten- streken uithalen.

Wat wil Trump?

Hij wil een veel te groot standbeeld.

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column. Lees al zijn columns terug in het archief.

Reageren? t.holman@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden