Is Theo van Gogh vermoord door een puber?

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column uit Het Parool.

Theodor Holman
Theodor Holman Beeld Wolff
Theodor HolmanBeeld Wolff

Ach, arme gemeenteraad van Amsterdam, arme burgemeester Van der Laan. Onze burgervader komt 'binnen twee maanden met nieuwe plannen om radicalisering en extremisme in de stad te bestrijden'.

Mooi hoor. Eindelijk. Gelukkig. Maar dan komt het: 'Die ideeën om radicalisering en extremisme te bestrijden komen van de Britse psychoanalyticus David Kenning.

Ik citeer even onze krant: 'Volgens deze adviseur van de gemeente vloeit gewelddadig jihadisme niet voort uit de ideologie van de radicale islam, maar uit de psychologische gesteldheid van de twijfelende pubers.'
Is psychoanalyse een wetenschap?
Nee.

Is deze David Kenning een lulhannes?
Ja.

Hij zegt precies wat zijn opdrachtgevers - de overheid - willen horen. Want waarom vindt Kenning dat gewelddadig jihadisme niets met islam te maken heeft?

In een interview - in NRC Handelsblad - stelt hij: "De jihadistische ideologie is zwak. Ga maar na: 99,99 procent van de anderhalf miljard moslims is immuun voor de ideologie van IS."

Immuun? Hoe weet hij dat? Misschien is 99,99 procent van de moslims wel vatbaar voor de gewelddadige jihad. Onderzoek waarop hij zijn uitspraak baseert, is er niet.

Wel zegt hij: "De ideologie van IS geeft een vrijbrief voor geweld. De volgelingen hoeven zich niet te beheersen zoals wij. Jihadisme is een puberoplossing voor een puberbrein."
Geraffineerd gumt hij het geloof uit zijn redenering.

Waarom heet Islamitische Staat Islamitische Staat? Omdat het niets met het geloof te maken heeft? Omdat het pubers zijn? Is Abu Bakr al-Baghdadi een puber? Was Bin Laden een puber? Bestaat de leiding van Al Nusra of Boko Haram uit pubers?

Amsterdam wordt bedreigd door jihadisten en wat doen wij? We sturen één psychiater op ze af.
Eén!

Eentje die stelt dat jihadisme een puberprobleem is? Was nazisme een puberprobleem? Was fascisme een puberprobleem? Waren de ingenieurs van het fascisme pubers? Was de Lange Mars van Mao een pubersmars? Waren de RAF-leden pubers? Waren de IRA-leden pubers? Bestaat Hamas uit pubers? Was Karl Marx een puber? Lenin? Stalin? Is Theo van Gogh vermoord door een puber? Was Mohamed Atta, die de Twin Towers invloog, een puber?

Jihadisme staat niet in DSM-5, het handboek voor geestesziekten.
Nee, Amsterdam kiest ervoor om het te zien als een strijd van overspannen pubers die een sektarische zielenknijper nodig hebben.
Soms heeft onze stad en zijn bestuurders een psychiater nodig.
Een leger psychiaters!

t.holman@parool.nl

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden