IS ronselt nu ook in gebarentaal

Ook doven zijn welkom in het kalifaat van terreurgroep IS (Islamitische Staat). In een nieuwe propagandavideo maken twee dove strijders hun opwachting, en spreken ze in gebarentaal tot het Westen.

Een screenshot uit de nieuwe propagandavideo van Islamitische Staat (IS). Beeld Screenshot video
Een screenshot uit de nieuwe propagandavideo van Islamitische Staat (IS).Beeld Screenshot video

De twee dove broers werken als verkeersregelaar in de Iraakse stad Mosul, zo blijkt uit de video. Een van de twee richt zich tot de peshmerga's (Iraaks-Koerdische strijders) en zegt dat zij zullen worden aangevallen. Ook kondigt het dove duo aan dat hun vijanden in Groot-Brittannië, de Verenigde Staten, Frankrijk en Italië zullen worden afgeslacht.

Na hun toespraak zetten de broers raketwerpers in elkaar, die ze naar eigen zeggen gebruiken om op de Koerden te schieten. De onderliggende boodschap van de video is duidelijk: een lichamelijke beperking is geen excuus om niet voor IS te vechten.

Indonesiërs verruilen groepsvakantie voor IS

Ook is vandaag bekend geworden dat zestien Indonesiërs, die zich hadden aangesloten bij een groepsvakantie naar Turkije, er in Istanbul tussenuit zijn geknepen. Ze hebben de Aya Sofia, de Blauwe Moskee en andere bezienswaardigheden gelaten voor wat ze zijn en zich vermoedelijk bij Islamitische Staat gevoegd.

Het Indonesische ministerie van Buitenlandse Zaken meldt in de maandageditie van The Jakarta Post dat de zestien kort na de aankomst in Istanbul zijn verdwenen. Volgens president Joko Widodo zijn de vermiste Indonesiërs vermoedelijk naar Syrië vertrokken. Onder de zestien zijn tien kinderen, onder wie een baby van tien maanden. Medewerkers van de Indonesische inlichtingendienst zoeken samen met hun Turkse collega's naar de vermisten.

Indonesië is wat betreft bevolkingsaantal het grootste islamitische land ter wereld. Ruim 85 procent procent van de bevolking is moslim. Het ministerie van Veiligheid meldde onlangs dat circa 540 Indonesiërs zich hebben aangesloten bij IS in Irak en Syrië.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden