Is Ron Paul het ondergeschoven kindje bij de Republikeinen?

Presidentskandidaat Ron Paul doet het in de peilingen ongeveer net zo goed als Michele Bachman. Hij is beter in fondsen werven dan de meesten van zijn mede-Republikeinen, en toch krijgt hij maar weinig aandacht. Waarom denkt (bijna) niemand dat hij kan winnen?

Sebastiaan Timmermans
null Beeld ap
Beeld ap

Ron Paul is een Texaan en zit namens die staat in het Huis van Afgevaardigden. Hij was één van de eerste politici die de Tea Party omarmde en is zeer populair bij de conservatieve basis van de Republikeinse partij. Zijn zoon Rand Paul is betrokken bij de dagelijkse organisatie van de Tea Party.

Al met al voldoet Paul dus aan belangrijke voorwaarden om één van dé Republikeinse kandidaten te zijn. Vooralsnog is dat echter niet zo.

Vier jaar geleden
Een belangrijke reden hiervoor is dat Paul het vier jaar geleden ook al probeerde. Ook toen deed hij het goed in de eerste peilingen en wist hij veel geld los te peuteren bij donoren. Er verschenen bewonderende verhalen in de media. Kortom: er ontstond een 'buzz'.

Totdat de Republikeinen naar het stemhokje mochten. Ron Paul wist bij de voorverkiezingen geen enkele staat op zijn naam te schrijven. Sterker nog, in veruit de meeste staten eindigde hij consequent als vijfde. De meeste politieke analisten oordeelden dan ook dat Ron Paul weliswaar populair is, maar dat hij voor maar weinigen een echte favoriet is.

Betere kansen
Dat vooroordeel heeft Paul de afgelopen vier jaar niet van zich afgeschud. En dus worden de hoofdartikelen niet aan hem, maar aan de overige Republikeinse kandidaten Romney, Perry, Bachmann en zelfs Palin gewijd, terwijl Paul tevreden moet zijn met een bijzinnetje. De ombudsman van The Washington Post besprak dit weekend zelfs of de krant niet meer aandacht aan Paul moet schenken.

Toch is Paul zeker niet bij voorbaat kansloos. Er is maar één thema dit jaar: geld. Paul hamert al jaren op een overheid die veel en veel minder geld moet uitgeven. Een idee dat vrijwel alle Republikeinen zeer aanspreekt. Doordat hij dat al jaren predikt, maakt dat hij in de ogen van het publiek 'een bezitter van dat onderwerp is'. Dat doet hij met nog een onderwerp dat ook heel belangrijk is: Paul wil de buitenlandse oorlogen die de VS voert zo snel mogelijk beëindigen.

Tel daarbij zijn warme banden met de Tea Party op en je begrijpt dat Ron Paul genoeg redenen heeft om te dromen van het Witte Huis. Dan moet hij wel een hoofdartikel worden en dat doen wat hij vier jaar geleden naliet: voorverkiezingen winnen.

null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden