'IS probeert Kobani te omsingelen'

De strijders van Islamitische Staat (IS) proberen de Syrische grensstad Kobani te omsingelen door het noordwesten van de stad, een Koerdische enclave sinds 2012, aan te vallen. Dit heeft de commandant van de Koerdische verdedigers van de stad vandaag gezegd.

Kobani, vanmorgen, op een foto die vanuit Turkije is genomen. Beeld epa
Kobani, vanmorgen, op een foto die vanuit Turkije is genomen.Beeld epa

De strijders van IS zijn vandaag nog dieper doorgedrongen in Kobani, zo maakte het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten eerder vandaag al bekend. De terreurgroep heeft zo goed als volledige controle over het 'veiligheidskwartier', het gebied waar de lokale Koerdische regering zetelt.

Inmiddels zou 40 procent van de stad in handen zijn van IS, meldt het Observatorium aan persbureau Reuters.

Vanmorgen bestookte Islamitische Staat een Syrische grenspost bij Turkije in de hoop deze in handen te krijgen. IS probeert al weken Kobani te bezetten. Op die manier zouden Koerdische strijders de stad niet meer in of uit kunnen.

Het Observatorium liet weten dat IS diverse plekken in Kobani met granaten heeft bestookt. Ook de grenspost, de enige verbinding tussen de stad en Turkije, werd aangevallen. Aan de Turkse zijde van de grens waren explosies en geweerschoten te horen. In de verte kringelden rookpluimen de lucht in.

De Koerdische lokale politicus Idriss Nassan denkt dat IS de post wil veroveren om Kobani te omsingelen en af te sluiten van de buitenwereld. Op die manier zouden Koerdische strijders de stad niet meer in of uit kunnen.

Turkse Koerden bidden in de buitenwijken van Suruc, bij de Turks-Syrische grens. Beeld ap
Turkse Koerden bidden in de buitenwijken van Suruc, bij de Turks-Syrische grens.Beeld ap

Negen aanvallen

De Amerikaanse strijdkrachten maakten vandaag bekend dat het de afgelopen twee dagen in Syrië negen luchtaanvallen heeft uitgevoerd. De meeste aanvallen waren gericht tegen IS-strijders bij de stad Kobani, die door de terreurgroep wordt belegerd.

De gevechtstoestellen legden onder meer twee trainingsfaciliteiten van IS in de as. Ten zuiden van Kobani werden een tank, enkele andere voertuigen en twee kleine eenheden met IS-strijders bestookt. Ook werden volgens de VS doelen gebombardeerd bij de Syrische steden Dayr az Zawr en Al Hasakah, en bij de Iraakse hoofdstad Bagdad.

Of de aanvallen hebben voorkomen dat IS verder oprukt in Kobani, is niet duidelijk

Opmars

IS is sinds medio september bezig met een opmars richting Kobani. De terroristische organisatie wist al meerdere dorpen in de omgeving te veroveren. Bij het geweld zijn al meer dan vijfhonderd mensen om het leven gekomen.

Ondertussen zitten zeker vijfhonderd burgers vast in de belegerde grensstad. Zij lopen het risico te worden afgeslacht als de stad volledig in handen valt van IS. Dat heeft speciaal VN-gezant voor Syrië Staffan de Mistura vandaag gezegd gezegd in Genève. Slechts een klein deel van Kobani is nog toegankelijk voor mensen die de stad in of uit willen.

Nog eens tien- tot dertienduizend mensen zitten volgens de VN vast in een gebied in de buurt van de stad, vlak bij de Turks-Syrische grens.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden