'IS pleegt vanuit Turkije aanslag met bomauto'

Terreurbeweging Islamitische Staat (IS) heeft zaterdagochtend mogelijk vanuit Turkije een aanval uitgevoerd op de Syrische grensstad Kobani. Een strijder van IS is met een bomauto schijnbaar vanuit Turkije naar Syrië gereden en heeft zich vlak bij de grens opgeblazen. Daarbij kwamen zeker twee mensen om het leven, meldde het activistische Syrische Observatorium voor de Mensenrechten.

Rook stijgt op uit Kobani na een luchtaanval. Beeld reuters
Rook stijgt op uit Kobani na een luchtaanval.Beeld reuters
Rook stijgt op uit Kobani na een luchtaanval. Beeld ap
Rook stijgt op uit Kobani na een luchtaanval.Beeld ap

Premier Ahmet Davutoglu van Turkije zei in een verklaring dat het een 'absolute leugen' was dat de bomauto vanuit Turkije naar Syrië is gereden. De grootste Koerdische partij in dat land beschuldigt de overheid er intussen van dat die IS op eigen grondgebied oogluikend toestaat.

In Kobani heeft IS vandaag nog eens drie bomaanslagen gepleegd. Daarna volgden hevige gevechten tussen de islamisten en Koerdische strijders, waarbij zeker dertig mensen zijn omgekomen.

Onder de doden zijn 22 strijders van IS en negen Koerdische strijders. Vanochtend vroeg begon het geweld met een bomauto van IS die nabij de grens met Turkije tot ontploffing werd gebracht. In hetzelfde gebied blies een islamist zich op met een bomvest. In het zuiden van de stad ontplofte twee bomauto's. Koerdische strijders zeggen de laatste twee aanslagplegers te hebben kunnen uitschakelen, voordat ze hun doel konden bereiken.

In en om Kobani wordt al twee maanden gevochten. Het is geen van de partijen gelukt de stad te veroveren.

Stategisch belang

Het offensief van IS tegen Kobani begon medio september. De stad is van groot strategisch belang voor IS, omdat het de grensplaats is van Syrië en Turkije.

Turkije houdt zich tot dusverre afzijdig van de strijd, omdat het vreest door inmenging het Koerdische streven naar onafhankelijkheid aan te wakkeren. Een internationale coalitie verleent luchtsteun aan Kobani. Eerder deze week werden er nog zes luchtaanvallen op doelen van IS rondom de stad uitgevoerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden