Column

Is Opstelten het slachtoffer geworden van zijn ambtenaren?

 

Theodor Holman Beeld Het Parool
Theodor HolmanBeeld Het Parool

Toch snap ik iets niet. Ivo Opstelten laat bij zijn ministerie onderzoeken of er een giroafschrift van die Teevendeal is. Die ambtenaren kunnen het niet vinden. Dat meldt Opstelten aan de Kamer. Tot dat moment heeft hij niet gelogen.

Er komt een nieuw onderzoek, en opeens vinden zijn ambtenaren de afschriften wél. Opstelten sprak van 'een digitale bevestiging'. Dan blijkt dat Opstelten heeft gelogen en moet hij weg, want liegen tegen de Kamer is een doodzonde.

Terecht.

Maar is Opstelten slachtoffer geworden van zijn ambtenaren die hem hebben genaaid, of functioneert Justitie niet goed? In dat laatste geval zal het nog moeilijk worden een opvolger voor Opstelten te vinden. In het eerste geval ook, trouwens.

De rol van Fred Teeven is eveneens onbegrijpelijk. Laten we aannemen dat hij te goeder trouw heeft gehandeld. Waarom heeft hij dan niet op enig moment tegen Opstelten gezegd: 'Luister, die deal betrof 4,7 miljoen en niet 2 miljoen gulden'? Meer was niet nodig geweest.

Je had dan een Kamerdebat gekregen over de hoogte van het bedrag - en wij columnisten en cabaretiers hadden fraaie satire bedreven - maar de bewindslieden hadden er een verklaring voor kunnen vinden. Zoals: 'Deze kleine vis leidde ons naar de grote vis.'

Had mij gebeld, ik had een smoes gevonden.

Ik kan me niet voorstellen dat Teeven dat gesprek niet heeft gevoerd met Opstelten. Waarom is dat dan niet gebruikt?

De enige reden die ik me kan voorstellen, is dat er belangen waren die om één of andere reden geheim dienen te blijven. De grotevistheorie.

Daarom denk ik ook dat ze zijn afgetreden zonder het debat af te wachten. Zo kan geheim blijven wat geheim moet blijven.

Een vreemde rol spelen de crimineel Cees H. en zijn advocaten. Ik begrijp die niet goed. Waarom wilden zij Teeven en Opstelten laten aftreden?

Stel dat de grotevistheorie klopt, dan is Cees H. zijn leven niet zeker.
Of hij weet dat de grote vis al geliquideerd is.

Of hij vindt het straffen van Teeven en Opstelten belangrijker dan zijn eigen veiligheid.

Er zit een film in wat er gisteren is gebeurd.

Ik zoek nog een verhaallijn met een mooie vrouw of een pedofiele topambtenaar - ik denk aan de vrouw of vriend van Cees H. - en we kunnen van start.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden