Plus

Is nog een poppodium voor het Arenagebied niet te veel?

Naast de Arena, Afas Live en de Ziggo Dome krijgt Zuidoost er een vierde, kleinere concertzaal bij. Maar is nog een poppodium voor het Arenagebied niet te veel?

Wethouder Eric van der Burg (Grondzaken): 'Niet elke band krijgt de Ziggo Dome vol' Beeld anp
Wethouder Eric van der Burg (Grondzaken): 'Niet elke band krijgt de Ziggo Dome vol'Beeld anp

Er waren al eerder plannen voor de vrijliggende kavel bij de Arena, maar vanwege de crisis belandden die in 2007 in de ijskast.

Daar zijn ze inmiddels uitgehaald, liet de gemeente dinsdag weten. In het Arenagebied komt een 'Urban Interactive District', waar wonen, werken en uitgaan gecombineerd worden, met onder meer ook een poppodium.

Grote broers
Deze vierde concertzaal in het Arenagebied wordt gebouwd op de nog lege kavel grenzend aan de Arena Boulevard. Deze zal gericht zijn op een andere doelgroep en met een capaciteit van 1500 bezoekers in ieder geval van een ander formaat zijn dan grotere broers Afas Live (capaciteit 6000), Ziggo Dome (17.000) en Amsterdam Arena (50.000).

Dat zegt de woordvoerder van wethouder Eric van der Burg (Grondzaken). Hij ziet de zaal als een goede aanvulling op het bestaande aanbod, "want niet elke band krijgt de Ziggo Dome vol."

Ook Alan Luring van poppodium Q-Factory in Oost gelooft dat een nieuwe, kleinere locatie op die plek in Zuidoost kan werken, zeker als de stad blijft groeien en er meer gebouwd zal worden aan de randen van de stad.

Gezonde concurrentie
Bovendien kan een beetje gezonde concurrentie, vooral met de zalen in het centrum, volgens hem geen kwaad. "Wel wordt een gespreide programmering dan belangrijker en moet er goed contact zijn tussen de zalen, zodat ze niet in elkaars vaarwater zitten."

Hoe denken de andere Amsterdamse poppodia, in het centrum, over de plannen? Kunnen we naast een Paradiso Noord straks ook een Paradiso Zuidoost verwachten? Paradiso houdt zich op de vlakte en vindt het nog te vroeg om iets te zeggen.

De Melkweg wil wel loslaten dat het poppodium gesprekspartner is van een projectontwikkelaar die bezig is met de ontwikkeling van een 'poppodium/club' in het Arenagebied.

Het zou volgens de Melkweg niet gaan om een capaciteit van 1500, maar van maximaal 800 bezoekers - een stuk kleiner dus dan de Melkweg (staand 1500 bezoekers), de beste omvang voor zoiets in dat gebied.

'Kleine zaal is kansloos'
John Mulder, directeur van Mojo Concerts, dat onder meer Afas Live en de Ziggo Dome exploiteert, is enthousiast over de plannen voor de ontwikkeling van het gebied. Hij ziet een multifunctionele zaal, waar naast concerten bijvoorbeeld ook tentoonstellingen georganiseerd kunnen worden, voor zich. "We zouden graag meepraten als het moment daar is."

Ook als de concertzaal 'slechts' 1500 plaatsen zal tellen? "Dat is kansloos, denk ik. Dat moeten er veel meer zijn, minstens 2500, anders is er geen markt voor. Een Engels bandje staat liever in een kleine zaal in het centrum, terwijl een grotere artiest juist kiest voor veel groter, zoals Afas Live."

Voor bezoekers geldt volgens Mulder hetzelfde: "Voor kleinere concerten gaan mensen wel naar de Melkweg of naar Paradiso, dat zijn tenslotte fantastische locaties."

Lees ook: Dit waren 20 jaar geleden de plannen voor het Arenagebied

De nieuwe concertzaal in het gebied rond de Amsterdam Arena moet een capaciteit van 1500 bezoekers krijgen Beeld Laura van der Bijl
De nieuwe concertzaal in het gebied rond de Amsterdam Arena moet een capaciteit van 1500 bezoekers krijgenBeeld Laura van der Bijl
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden