Is Mokhtar Belmokhtar de nieuwe Bin Laden?

Mokhtar Belmokhtar of 'Mister Marlboro' is de man achter de gijzeling van 41 buitenlanders en 150 Algerijnen in het gascomplex nabij de stad Amenas. Daar draaide een gewelddadige interventie van het Algerijnse leger uit op een bloedbad.

null Beeld afp
Beeld afp

Op het gasveld waar islamistische rebellen sinds woensdag tientallen mensen vasthielden, is het tot een treffen gekomen met Algerijnse militairen. Soldaten hadden in de namiddag het complex omsingeld en geprobeerd te onderhandelen met de gijzelnemers. Uiteindelijk vielen gevechtshelikopters de site aan en kwamen verschillende mensen om het leven.

Hoeveel mensen bij de aanval precies zijn omgekomen en om welke nationaliteiten het gaat, is nog niet duidelijk. Cijfers lopen uiteen van vijftien slachtoffers tot bijna vijftig doden. Berichten dat de groepering ook drie Belgen zou vasthouden, werden uiteindelijk weerlegd door Buitenlandse Zaken. Onder de gijzelaars zitten onder meer Amerikanen, Noren, Fransen en Britten.

De actie van de Algerijnse militairen was gericht tegen Al-Moulathamine, een islamistische militie onder leiding van Mokhtar Belmokhtar. 'Eenoog', 'Mr. Marlboro' of de 'Ongrijpbare' zoals hij ook genoemd wordt, is een islamistische krijgsheer die werd geboren in de Algerijnse Sahara. Eind vorig jaar scheurde hij zich af van de Noord-Afrikaanse terreurcoalitie Al Qaida in de Maghreb (AQIM), waarna hij naar Mali trok om er samen te werken met een lokale terreurgroep.

De aanval op het gasveld van de Britse oliegigant BP, het Noorse Statoil en het Algerijnse Sonatrach is een vergelding voor de Franse inval in Mali. Dat bleek uit een mededeling van de groep op de Mauritaanse website Alakhbar. De gijzelnemers eisen een "stopzetting van de agressie" in Mali.

De Britse premier David Cameron had de Algerijnse autoriteiten gevraagd niets te ondernemen zonder zijn medeweten, aangezien er ook een aantal Britten op het afgelegen terrein worden vastgehouden. Desondanks werd Cameron pas na de militaire actie van de feiten op de hoogte gebracht.

De Algerijnse regering benadrukte dat er geen andere keuze is geweest dan een militair ingrijpen omdat de onderhandelingen met de terreurgroep waren mislukt.

Mokhtar Belmokhtar
• Gevochten tegen sovjettroepen in Afghanistan eind jaren tachtig
• Voormalig leider van al-Qaida in de Maghreb (AQIM)
• Stapte eind vorig jaar uit al-Qaida na ruzie met de leiders
• Bijgenaamd 'de eenogige', omdat hij vaak een ooglap draagt voor een verloren oog
• Franse inlichtingendienst omschrijft hem als 'de ongrijpbare'
• De lokale bevolking noemt hem 'Mr. Marlboro' vanwege zijn sigarettensmokkel

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden