Plus

Is meer grof geweld van motorclubs te verwachten?

Hells Angels en rivalen van motor­club Mongols vochten gisteravond in Rotterdam een wilde knokpartij uit, waarbij volop is geschoten. Dergelijke incidenten roepen steeds de vraag op of meer grof geweld is te verwachten.

Paul Vugts
Eén van de vechtersbazen wordt weggevoerd uit het Van der Valk Hotel bij Rotterdam Blijdorp Beeld MediaTV.nl
Eén van de vechtersbazen wordt weggevoerd uit het Van der Valk Hotel bij Rotterdam BlijdorpBeeld MediaTV.nl

Wereldwijd vechten de Hells Angels en de van oorsprong Californische Mongols al lang bloedige vetes uit, ook in Duitsland. In Nederland zijn de Mongols pas kort actief. Tot nu toe op zeer bescheiden schaal. Eind 2014 is vanuit Duitsland een afdeling opgezet in Amsterdam. Het ging om een zogenoemd Nomads-chapter zonder clubhuis. Mongols Nomad MC Holland, noemden ze zich.

Een bericht over 'honderden' leden die in Amsterdam hun positie zouden gaan bevechten, was onzin. Het ging aanvankelijk om slechts een handvol Mongols, van oorsprong afkomstig uit onder meer Baarn, Sneek en Haarlem.

Verontrustend
Onlangs die nog zeer bescheiden omvang waren verscheidene eerste stappen verontrustend. Zo zochten de Mongols - ook wel letterlijk - al snel het gezelschap van andere rivalen van de Hells Angels. Op de uitvaart van de doodgeschoten Brian Dalfour, 'Captain Dalla', een prominente figuur in de leiding van No Surrender, reed de kersverse 'president' van de Nederlandse Mongols mee, in fullcolors (vol clubornaat).

Ook op internet associeerden de Mongols zich met No Surrender, een van oorsprong Nederlandse club die zich de laatste jaren zeer snel heeft uitgebreid, in Amsterdam maar ook internationaal.

De opsporingsdiensten maken zich al jaren zorgen om spanningen tussen de omstreden motorclubs. Steeds na incidenten of als nieuwe clubs zich in Nederland vestigen, laait die vrees op. Tot nu toe ging die onrust ook steeds weer liggen.

Geweld luwt
Na de entree van de Bandidos - óók al wereldwijd in gevecht met de Hells Angels - waren in Limburg aanslagen op (het huis van) de ex-Hells Angel die de Nederlandse tak was gaan leiden. Ook dat geweld luwde.

De expansie van de Hells Angels zelf en van Satudarah (van Nederlands-Molukse origine) voedde de vrees voor een oorlogje op vergelijkbare wijze. De regering belooft geregeld streng optreden. Kamerleden Ahmed Marcouch (PvdA) en Madeleine van Toorenburg (CDA) bepleitten vanmorgen opnieuw hard ingrijpen.

Of een 'bikerwar' op uitbreken staat, valt echter ook nu weer lastig in te schatten - al is dat geen populaire (politieke) boodschap

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden