IS komt na claimen aanslagen Sri Lanka met bewijs

Na de verantwoordelijkheid te hebben opgeëist voor de aanslagen in Sri Lanka, heeft terreurbeweging Islamitische Staat (IS) nu ook een foto en een video vrijgegeven die de claim volgens haar ondersteunen. Op de beelden zouden de aanslagplegers te zien zijn. Intussen lijkt het er steeds meer op dat Sri Lankaanse inlichtingendiensten aanslagwaarschuwingen vanuit India negeerden.

De vermeende aanslagplegers met in het midden de man die het brein zou zijn geweest: Zahran Hashim. Beeld AFP
De vermeende aanslagplegers met in het midden de man die het brein zou zijn geweest: Zahran Hashim.Beeld AFP

De aanlagen werden volgens IS gepleegd door acht zelfmoordterroristen. Zeven van hen dragen op de vanmiddag verspreidde foto en video een keffiyeh (sjaal) waardoor ze onherkenbaar zijn. In het midden staat een ongemaskerde man. Hij lijkt volgens kenners sprekend op Zahran Hashim, de oprichter van de National Thowheeth Jama'ath (NTJ). De Sri Lankaanse autoriteiten denken dat de radicaal-islamitische beweging achter de aanslagen van Paaszondag zit. De groep zou hulp vanuit het buitenland hebben gehad.

Het lijkt erop dat terreurbeweging Islamitische Staat die hulp verleende. Ze claimde vanmorgen de aanslagen waarbij ruim 359 mensen om het leven kwamen, waaronder drie Nederlanders. IS eiste de verantwoordelijkheid op via haar eigen persbureau Amaq. Ze citeerde 'veiligheidsbronnen' en stelde dat "degenen die de aanslagen op onderdanen van de Coalitie en Christenen in Sri Lanka uitvoerden, waren IS-strijders.''

Trouw aan IS
De claim ging niet vergezeld van bewijzen. Die kwamen vanmiddag in de vorm van de foto en video. In het filmpje is te zien en te horen hoe de vermeende aanslagplegers trouw zweren aan IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi. Zulke video's zijn volgens kenners bedoeld om de band te benadrukken tussen IS en de aanslagplegers.

Volgens de nieuwssite ColomboPage beweren bronnen in de Sri Lankaanse moslimgemeenschap dat de National Thowheeth Jama'ath de islamitische terreurbeweging IS publiekelijk heeft gesteund. NTJ-oprichter Zahran Hashim was bovendien een van de zelfmoordterroristen die de aanslagen zondag uitvoerden.

Volgens persbureau Reuters waarschuwden Indiase inlichtingenfunctionarissen hun Sri Lankaanse tegenhangers twee uur voor de eerste aanval voor een specifieke dreiging gericht tegen kerken. Het persbureau sprak een Sri Lankaanse Defensie-bron en een Indiase overheidsbron. Volgens andere bron binnen het Sri Lankaanse ministerie van Defensie werd er 'enkele uren' voor de eerste aanslag een waarschuwing ontvangen.

Een van de Sri Lankaanse bronnen verklaarde volgens Reuters tevens dat Indiase inlichtingenfunctionarissen zaterdagnacht ook al een waarschuwing verstuurden naar hun Sri Lankaanse evenknieën. Volgens de Indiase overheidsbron werden op 4 en 20 april soortgelijke berichten doorgestuurd naar Sri Lankaanse inlichtingenagenten.

IS-verdachte
De waarschuwingen vanuit India waren volgens de Amerikaanse nieuwszender CNN voor een deel gebaseerd op informatie van een IS-verdachte. Die werd in India gearresteerd en ondervraagd, zo verklaarde een Indiase functionaris tegenover de televisiezender.

De woordvoerder van de Indiase regering bevestigt dat Sri Lankaanse inlichtingenofficials op 4 april al op de hoogte werden gesteld van een potentiële samenzwering met het oog op zelfmoordaanslagen in christelijke kerken en op toeristische plekken. "De waarschuwingen werden twee dagen en twee uur vóór de aanslagen herhaald," zei Rajitha Senaratne vandaag tegen verslaggevers.

Een hoge Sri Lankaanse politiefunctionaris verklaarde gisteren al dat hij op 11 april had gewaarschuwd voor zelfmoordaanslagen door de radicale moslimgroep NTJ. "Een buitenlandse veiligheidsdienst heeft gezegd dat de National Thowheeth Jama'ath een plan heeft zelfmoordaanslagen uit te voeren op prominente kerken en op het Indiase Hoge Commissariaat in Colombo," meldde politiechef Pujuth Jayasundara.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden