Is Hoes een slechte burgemeester omdat hij een ander kust?

Steeds scherper wordt de jarenvijftigspruitjeslucht. Ik heb 'de affaire Onno Hoes' gemist, maar ik begrijp dat de burgemeester van Maastricht, die ook de man is van Albert Verlinde, 'een toyboy' heeft gekust en dat Onno en Albert nu moeten worden gehekeld, omdat Albert RTL Boulevard presenteert, een programma waarin over andere BN'ers wordt geroddeld.

Ik hoorde de uitdrukking koekje van eigen deeg en zag op televisie derderangs cabaretiers onwaarschijnlijk dunne grapjes over Hoes en Verlinde maken.

Er moest volgens het christelijke oog-om-oog-tand-om-tandprincipe met Verlinde worden afgerekend.

Als iemand iets fout heeft gedaan, moet hij flink in de maling worden genomen. Maar is het kussen van een jonge man een zonde die rechtvaardigt dat de echtgenoot van de ander dan met ongein wordt afgedroogd?

Ik zag die cabaretiers op tv en dacht: goh, dat zullen dan wel keurige cabaretiers zijn, die nooit iemand anders kussen dan hun eigen vrouw of man, die heel keurig leven, nooit eens een glaasje te veel drinken en altijd op tijd thuis zijn.

Nu gelóóf ik ook dat het zulke cabaretiers zijn, want burgerlijkheid, bekrompenheid en benepen moralisme drijven hen kennelijk.

Is Hoes een slechte burgemeester omdat hij een ander kust? Is een andere man kussen hetzelfde als de boel oplichten? Heeft hij ongeoorloofde druk op de gekuste uitgeoefend?

Ik heb totaal geen affiniteit met Verlinde of Hoes. Ik ken ze niet, ik volg ze niet op radio en tv en Verlinde zal vast onaardige dingen zeggen als Miep is weggelopen bij Gerrit of Cato een rol niet heeft gekregen omdat ze dronken was, maar als je dát als cabaretier als onderwerp neemt, vraag ik me toch echt af waarom je cabaretier bent geworden. 'Zo, ik heb als cabaretier weer eens lekker Onno Hoes afgezeken, want het is heel belangrijk dat we even laten zien dat we het niet pikken dat een getrouwde man, een burgemeester nota bene, een ander kust. Kust! En ook goed dat ik Verlinde heb meegepikt, want dat geroddel van die man bevalt me evenmin. Kan hij ook eens voelen hoe het is als je partner je bedriegt.'

Wie, in dit verhaal, heeft de kleinste geest?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden