Plus

Is het vuurwerkverbod aan burgers zelf over te laten?

Voor het eerst kunnen in Amsterdam bewoners hun buurt vuurwerkvrij verklaren. In de praktijk blijkt dat direct onuitvoerbaar.

Een nobel plan om wijken zelf te laten beslissen over vuurwerk, komt nog niet erg uit de verf.Beeld anp

Maar liefst 216 pakketten met borden en raamposters zijn door de gemeente verstrekt om bij te dragen aan een vuurwerkvrije buurtzone. Bewoners kunnen dit jaar voor het eerst samen beslissen om het geknal buiten de deur te houden. Het leidde direct al tot conflicten.

Aan de Mechelensingel in Nieuw-West bijvoorbeeld hing een buurtbewoner zonder overleg de borden van de gemeente op. In een besloten Facebookgroep werd verontwaardigd gereageerd en opgeroepen de dingen weg te halen. Elders op Facebook circuleert een filmpje van borden die in brand worden gestoken.

Bente London, directeur van Beterburen, dat bemiddelt bij buurtconflicten, is niet verbaasd. "Je ziet steeds meer dat buurtbewoners weinig contact met elkaar hebben en dan moeten ze nu opeens afspraken met elkaar maken. Vuurwerk is een heikel punt en daar zijn mensen gehecht aan. Als bewoners dan ook zelf moeten gaan handhaven kan het tot gedoe leiden."

Voorzitter Gerrit van de Kamp van politievakbond ACP heeft ook gewaarschuwd voor conflicten in de gemeenten met vrijwillige vuurwerkvrije zones.

"De gemeente zou moeten nagaan of het bestellen van het pakket in samenspraak met de buurt gebeurt. Nu kan iedereen een pakket bestellen en loop je dit risico."

"Mocht het straks in negentig procent van de zones goed gaan, dan noemen bestuurders het een succes. Wij kijken vooral naar de tien procent waar het niet goed is gegaan."

Peilen op IJburg
Burgemeester Halsema laat voor volgende jaarwisseling onderzoek doen naar het draagvlak voor een vuurwerkvrij Amsterdam. De resultaten worden voor 1 maart verwacht.

Stadsdeelcommissie Oost wilde daar niet op wachten en besloot op IJburg ook een eigen peiling te houden. Ze wil weten hoe de IJburgers de jaarwisseling willen vieren: vuurwerkvrij, vuurwerkvrij met een georganiseerde vuurwerkshow en/of een vuurwerkzone voor particulier vuurwerk, of volgens de huidige situatie.

Fenna Swart van GroenLinks, die zelf op IJburg woont, is de drijvende kracht achter de peiling. "Elk jaar is er hier een terugkerende discussie over vuurwerk. Er wonen veel kinderen op IJburg en vuurwerk is slecht voor het klimaat.

Tijdens het peilen reageerden de afgelopen weken veel buurtbewoners positief op de mogelijkheid om hun stem te laten horen. Uit de voorlopige resultaten blijkt dat een meerderheid kiest voor een vuurwerkvrij IJburg in combinatie met een vuurwerkshow of afgesproken gebieden waar wel afgestoken mag worden."

Swart vindt het jammer dat de gemeente het dit jaar aan burgers overlaat. "Dat vind ik een zwaktebod. Als je alleen op bepaalde plekken mag knallen, is het ook beter te handhaven."

Boetes
Deze jaarwisseling telt de stad 48 verplichte vuurwerkvrije zones, vorig jaar was dit er een minder. Het gaat om gebieden rond ziekenhuizen, maneges, dierenasiels en kinderboerderijen. De gemeente en politie controleren hier extra op overtredingen. Personen die toch vuurwerk afsteken, riskeren boetes vanaf honderd euro.

Een gemeente kan vuurwerk niet volledig verbieden. Minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid en Justitie) heeft laten weten dat dit vanaf volgend jaar wel mag. Een landelijk verbod ziet de regering niet zitten, gemeentes beslissen zelf. In hoeveel en in welke Amsterdamse buurten dit jaar pakketten zijn opgevraagd voor een vuurwerkvrije zone wil de gemeente niet zeggen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden