Is het Oosterpark te kwetsbaar voor het Terrassenfestival?

Kunnen groengebieden in de stad de toenemende festivaldruk nog aan? Stichting Herstel Oosterpark protesteerde dinsdag in de rechtbank tegen de komst van het Terrassenfestival naar het Oosterpark, op 1,2 en 3 september.

Julia Cornelissen
De uitspraak over het al dan niet doorgaan van het Terrassenfestival volgt binnen een week. Beeld anp
De uitspraak over het al dan niet doorgaan van het Terrassenfestival volgt binnen een week.Beeld anp

Ingenieursbureau Terrascan analyseerde de grasmat van het Oosterpark en concludeerde dat de grond er tot in de diepte slecht aan toe is. "Het park is te kwetsbaar."

De discussie in de rechtbank spitste zich toe op de populariteit van het nieuwe Terrassenfestival. Hoe zwaar krijgt het park het straks te verduren? Voor stadsdeel Oost is de bodem geen grote zorg.

Het festival trekt volgens de gemeente 'hooguit 2000' bezoekers, is geen dansfestival en zware horeca-onderdelen worden op vlonders geplaatst. Het rapport van Terrascan doet het stadsdeel af als 'onduidelijk'.

De teller van geïnteresseerden op Facebook staat inmiddels op 14.000, werpt de stichting hier tegenin. Bezoekers zullen zich verspreiden over het gras in het park en er komen meerdere dj's.

Verplaatsing
Verplaatsing is voor het Terrassenfestival te kort dag, oordeelde de rechter. Stichting Herstel Oosterpark is verbaasd dat de vergunning voor het evenement zo kort voor het plaatsvinden nog werd verstrekt.

Volgens voorzitter Ernst Sonneveldt en bestuurslid Hans Olykan is het laat afgeven van vergunningen door de gemeente bezwaarlijk. "Ze doen dat om de burger de mond te snoeren. Mogelijkheden tot bezwaar indienen worden op deze manier beperkt. Het is een Noord-Koreaanse manier van doen," aldus Olykan.

Hij vult aan dat er voldoende alternatieve locaties in stedelijk gebied zijn om festivals te organiseren.

Appelsap werd in 2014 verplaatst naar het Flevopark, 'maar ook dat is een extreem kwetsbaar gebied,' zegt Olykan. "Festivals kunnen worden georganiseerd op pleinen, op braakliggend terrein. Niet in de enige natuur die stad rijk is." Arend Wakker, geoloog bij de Hortus Botanicus, beaamt dat de grasmat in het Oosterpark 'erg slecht is'.

De uitspraak over het al dan niet doorgaan van het Terrassenfestival volgt binnen een week.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden