Plus Lijstje

Is het al 5 uur? Dit zijn de bijzondere bitterballen van de stad

Van pokébowl tot tosti: elke week tippen we vijf goede adresjes voor specifieke culinaire verlangens. Niets zo lekker als zo'n Hollandse gefrituurde bitterbal. Goed met een lik mosterd, maar er zijn ook spannendere keuzes in de stad.

De ene bitterbal is de ander niet! Beeld Shutterstock

Kantjil & de Tijger
Al meer dan 25 jaar zit het Indonesische restaurant Kantjil & de Tijger op het Spui. Niet heel bekend: naast klassieke rijsttafels worden er ook bitterballen verkocht. Of eigenlijk: rendang en ajam ritja-ballen. De één is dus gevuld met pittig rundvlees, de ander heeft een ragoutvulling gemaakt van pittige kipfilet.
De ballen zijn alleen tijdens de lunch te bestellen. Ze zijn inbegrepen bij de high tea, maar je kunt ze ook los bestellen (€7,90, vijf ballen).
Spuistraat 291-293

Mediamatic
De koning van de vegetarische bitterballen, zo mag je chef Thor van Mediamatic wel noemen. Van de zeven vegetarische ballen (zeven ballen voor €8,50) die hij verkoopt, zijn er vijf vegan. Allemaal in verschillende kleuren, met uiteenlopende smaken. Al vijf jaar lang zijn de witte coco-Thai, rode Chili mexx en gelige Baltibal te eten bij het restaurant, waar vrijwel alles duurzaam en lokaal wordt geproduceerd.
Dijksgracht 6

Café Luxembourg
In 2012 werd de bitterbal van Café Luxembourg verkozen als lekkerste Amsterdamse bitterbal. Een titel die het café nog steeds met trots mag voeren, aangezien er geen nieuwe verkiezingen meer zijn geweest. Voor zes klassieke bitterballen betaal je €7,50. Overigens gaan niet alle credits naar het café. De kalfsbitterballen worden namelijk gemaakt door de Amsterdamse patisserie Holtkamp, de iconische banketbakkerij die al sinds 1969 op de Vijzelgracht zit.
Spui 24

Café de Ceuvel
Ballen die gemaakt zijn van koffie - zo ongeveer dan. Oesterzwammen worden gekweekt op koffiedik, waarna ze met kruiden worden vermalen en tot een ragout worden verwerkt. Een paneerlaagje eromheen en je hebt duurzame oesterzwamballen (Vijf voor €5,95). Te koop bij de Ceuvel, het café waar vrijwel elk gerecht en drankje een duurzaam randje heeft.
Korte Papaverweg 4

Bar Bitterbal
Het walhalla van de bitterballen: in Bar Bitterbal zijn meer dan 25 soorten te proeven. De helft is vegetarisch, de andere helft met vlees. De pekingeendbal is het populairst. Wie bang is dat Bar Bitterbal vol met toeristen zit, maakt zich zorgen om niets: het zijn overwegend Amsterdammers die hier komen genieten van de gewone rund- en kalfsbitterballen (€5,50 voor vijf) tot de noordzeegarnaalballen (€11,50 per vijf).
Utrechtsestraat 18

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Ook leuk: volg @pshetparool op Instagram.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden