Plus

Is Heineken 0.0 een paard van Troje?

De komst van alcoholvrij Heineken neemt volgens de antialcoholbeweging de noodzaak tot strenge maatregelen niet weg.

Is alcoholvrij bier voor jongeren een opstapje naar gewone pils? De meningen zijn verdeeldBeeld Amaury Miller

'Als het lijkt op alcohol en het smaakt naar alcohol, dan moet je er net zo mee omgaan als met alcohol."

'Op zich' is Tweede Kamerlid en parttime huisarts Marith Volp (PvdA) blij met de aankondiging woensdag in Het Parool dat Heineken ­volgend voorjaar Heineken 0.0 lanceert. Maar ze wil goed in de ­gaten houden dat '0.0' geen paard van Troje wordt waarmee bierbrouwers zich met hun ­producten toch op jongeren ­richten.

"Bierreclame doet drinken. Jongeren zien nu al overal de verleidingen van alcohol. Ze worden via allerlei hippe lifestylereclames aangesproken, ook al zegt de alcoholbranche dat die niet specifiek op hen zijn gericht."

Drempel
Volp is niet voor een reclameverbod, zeker niet voor alcoholvrij bier, maar wil desnoods de drank- en horecawet aanpassen met een inperking van reclamevrijheden voor alcoholproducenten. "Dat werkt in Frankrijk goed," zegt ze. "Daar mogen producenten helemaal geen lifestylereclame maken."

Daarnaast wil ze voor­komen dat jonge drinkers via omwegen toch worden bereikt, zoals via sociale media, met bierapps of spaaracties. Zo is in Finland alcoholwerving op sociale media al uitgesloten.

Wim van Dalen: 'We moeten echt voorkomen dat met name jongeren dit gaan zien als een opstapje naar gewoon bier'Beeld ANP

De meeste alcoholcritici vinden de komst van Heineken 0.0 'op zich' goed, maar dat neemt volgens Wim van Dalen van de stichting Stap de noodzaak tot strenge maatregelen niet weg. "Het zou slecht zijn als dit soort introducties verdere ingrepen om de alcoholconsumptie te beperken, in de weg staat."

"Alcoholvrij verlaagt de drempel om bier te gaan drinken," meent hij. "We moeten echt voorkomen dat met name jongeren dit gaan zien als een opstapje naar gewoon bier."

Manifest
Volgens alcoholwetenschapper Henk Hendriks is dat onzin. "Er is geen enkel wetenschappelijk bewijs dat alcoholvrij bier een opstapje is naar gewoon bier. Als wetenschapper zie ik ook geen enkele reden dat er aanleiding is om dat onderzoek te doen. Het is toch ook niet zo dat mensen die fris drinken vanzelf overstappen?"

Stap stuurde onlangs met medische organisaties en de verslavingszorg het Alcoholmanifest naar de politiek. Met daarin een pleidooi voor verdere accijnsverhogingen, het aan banden leggen van reclame en een verbod op bodemprijzen in supermarkt en horeca.

"In landen met zulke maatregelen, zoals Zweden, Frankrijk en Italië, is mede daardoor het alcoholgebruik per hoofd van de bevolking enorm gedaald," zegt Van Dalen. "Dat de alcoholbranche zegt dat er in die landen meer probleemdrinkers zijn dan in Nederland, klopt ook niet. Maatregelen werken."

Probleemdrinkers
"De industrie probeert het steeds zo te draaien dat alcoholmisbruik een kleine groep betreft die niet met hun producten kan omgaan. Ze 'manipuleren cijfers zodanig dat het lijkt alsof niet ­alcohol doodt, maar mensen. Die noemen ze probleemdrinkers. Niet de drinkers zijn het probleem, maar het product alcohol."

"Meer dan de helft van de Nederlandse mannen en bijna de helft van de vrouwen drinkt meer alcohol dan de Gezondheidsraad adviseert. Het staat vast dat alcohol negatieve gezondheidseffecten heeft en kankerverwekkend is. Dat ga je met alcoholvrij bier niet oplossen, alleen met overheidsmaatregelen."

"Als je de Nederlandse situatie bekijkt, drinkt het overgrote deel van de bevolking juist verantwoord en met mate," zegt Hendriks, die decennialang bij TNO gezondheidseffecten van alcohol onderzocht.

"Het drankgebruik van de meeste Nederlanders past bij een gezonde levensstijl. Er is geen noodzaak om mensen daarin te beperken."

"De kans op borstkanker neemt weliswaar toe bij alcoholgebruik, maar de kans op hart- en vaatziekten of ouderdomsdiabetes daalt duidelijk. De optelsom daarvan betekent dat bij twee, drie glazen per dag de kans op vervroegd overlijden wordt verlaagd."

"Dat betekent niet dat je moet gaan drinken om gezonder te blijven. Maar net zo min kun je uit de onderzoeken afleiden dat helemaal niet drinken moet worden aangeraden."

Lees ook het gesprek met Pascal Gillet, topman van Heineken: 'Niet iedereen die wat drinkt is probleemgeval' [+]

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden