opinie

'Is er nog iemand te vinden bij Ajax die durft in te grijpen?'

Is er eigenlijk nog wel iemand de baas bij Ajax? En durft iemand nog verantwoordelijkheid te nemen, vraagt Hans Bakker zich af. 'Kritiek op het organisatorische misbaksel wordt vaak ingeslikt om de toorn van het kamp-Cruijff te mijden.'

'De raad van commissarissen doet er vooral het horen, zien en zwijgen toe en grijpt niet in. Beeld anp
'De raad van commissarissen doet er vooral het horen, zien en zwijgen toe en grijpt niet in.Beeld anp

Reikhalzend dan wel met angst en beven kijkt men bij Ajax uit naar de adviezen die Tscheu La Ling binnenkort aan Ajax geeft. De adviezen moeten helderheid scheppen in de organisatorische brij die bij Ajax is ontstaan na de aanname van het plan-Cruijff met als titel: 'De weg naar georganiseerde chaos, de weg naar succes.' Het plan moest Ajax weer doen aansluiten bij de Europese top.

In het plan, met voornamelijk moeilijk te ontwarren bladzijdes volgepend met cirkels en lijnen, worden verantwoordelijkheden en resultaten nauwelijks benoemd. Zo kan het gebeuren dat Marc Overmars toch gaat opereren als een soort technisch directeur, terwijl het juist de bedoeling was die functie af te schaffen. In de praktijk blijkt ook dat Frank de Boer helemaal geen tijd heeft om alle vergaderingen van het Technisch Hart bij te wonen; het eerste elftal slokt namelijk al zijn aandacht op. Men laat het op zijn beloop.

Almere City FC
De beoogde opvolger van de inmiddels vertrokken algemeen directeur Kinsbergen, Edwin van der Sar, laat weten die functie niet aan te kunnen. Het wordt voor kennisgeving aangenomen en gevolgen voor Van der Sar heeft het niet. Wellicht omdat het één van de door Cruyff zo gewenste oud-voetballers in de directie is? In elk geval een opmerkelijke vrijblijvendheid voor een bedrijf met een begroting van 65 miljoen euro.

Kritiek op het organisatorische misbaksel wordt vaak ingeslikt om de toorn van het kamp-Cruijff te mijden. Ontslag, of erger: een verbanning naar Almere City FC, dreigt immers. Zelfs clubicoon David Endt kan dit lot niet ontlopen en komt op de keien te staan. De onduidelijkheden over wie waarover aanspreekbaar is, blijven zo voortduren.

Is er eigenlijk nog wel iemand de baas bij Ajax? Durft iemand nog verantwoordelijkheid te nemen?

Ook de raad van commissarissen doet er vooral het horen, zien en zwijgen toe en grijpt niet in. Tot het Technisch Hart echt stopt met kloppen en de realisten en de fundamentalisten steeds duidelijker hun eigen route kiezen. Actie kan dan niet langer uitblijven.

Hete aardappel
Maar Hans Wijers, voorzitter van de raad van commissarissen, weet als ex-politicus natuurlijk prima hoe je de vingers ergens niet aan moet branden: je stelt een commissie in en schuift zo de hete aardappel van je bord.

Wijers heeft maar liefst een 'strategische' commissie ingesteld: Theo van Duivenbode en Dolf Collee mogen zich over de vastgelopen revolutie buigen en een profiel voor de nieuwe directeur opstellen. Als kers op de taart mag nota bene de omstreden Tscheu la Ling die commissie adviseren. Dan kan Johan zich er in ieder geval ook in vinden, zal Wijers gedacht hebben. Een wc-eendadvies ligt in het verschiet.

Onrust noch vreugde over de komende aanbevelingen is echter nodig. Zeven jaar geleden deed de commissie-Coronel in het rapport De weg naar winst heldere aanbevelingen over hetzelfde soort problemen. Nooit iets mee gebeurd. De adviezen van Ling wacht ongetwijfeld eenzelfde lot. Het is net als zijn dubbele schaar voor vak M in de Meer: vermakelijk, maar zonder rendement. Sommige dingen veranderen nooit. Het wordt een heerlijke herfst.

null Beeld Eigen foto
Beeld Eigen foto
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden