Update
IS eist aanslag Jemen op, 'zeker 142 doden'
Bij vier zelfmoordaanslagen in twee moskeeën in Jemen zijn vandaag zeker 137 doden en 345 gewonden gevallen. Dat heeft persbureau AFP gemeld. De verantwoordelijkheid voor de aanslag is opgeëist door een groep die beweert de Jemenitische tak van terreurbeweging Islamitische Staat te zijn.
De daders sloegen toe in de hoofdstad Sanaa tijdens het vrijdaggebed, in twee moskeeën: een in het noorden en een in het zuiden van de stad. Het waren beiden gebedshuizen waar soennitische, maar vooral sjiitische moslims samen bijeen komen.
In de Badrmoskee in het zuiden van Sanaa, waren zeker twee explosies. De eerste zelfmoordenaar zat tijdens de dienst binnen, tussen de gelovigen, toen hij zichzelf opblies. De overlevenden renden in paniek naar buiten, waar de tweede terrorist hen met zijn bom opwachtte.
Op beelden is de chaos in de moskee te zien, met lichamen op het tapijt tussen glasscherven en stukken puin. Buiten staat een verwrongen auto tussen de brokstukken.
Of de aanslagen daadwerkelijk het werk waren van IS is nog onduidelijk. Tot dusver waren er geen banden tussen extremisten in Jemen en IS. Wel werd de verklaring van vrijdag op een website geplaatst waar eerder deze week ook de aanslag op een museum in Tunesië werd geclaimd, door de Libische tak van IS.
Een man die zich tijdens de aanslag in de al-Hashoosh moskee in het noorden van Sanaa bevond tijdens de aanslag, zegt dat hij zelf twee meter werd weggeblazen door de explosie. 'De hoofden, benen, en armen van dode mensen lagen verspreid over de vloer', zei hij tegen persbureau AP. 'Bloed stroomde als in een rivier.'
Karachi: Explosion outside a mosque in Aaram Bagh area pic.twitter.com/tQGThn7MZc
— Dunya TV (@DunyaNews) 6 september 2016
Onrust in Jemen
Het is al lange tijd onrustig in Jemen. In 2011 leidde een opstand tot een machtsvacuüm. De toch al zwakke overheid leverde verder aan macht in, terwijl verschillende groepen aanspraak maakten op de macht.
Afgelopen september grepen de Houthi's de macht in Sanaa. Zij zetten begin dit jaar de president Abd-Rabbu Mansour Hadi af en namen de leiding in het land over. Het geweld in het land luwde echter allerminst. Met name de soennitische terreurgroep al-Qaeda pleegt aanslagen.
De afgezette president ontvluchtte Sanaa en trok zich terug in de zuidelijke stad Aden. Hadi blijft volhouden dat hij de legitieme leider van het land is en benoemde Aden tot tijdelijke hoofdstad. Momenteel wordt er rond Aden zwaar gevochten om de internationale luchthaven.
undefined
Watch live at: http://t.co/WzGiFNg1k7 pic.twitter.com/TsqVLBdXWc
— Dunya TV (@DunyaNews) 6 september 2016