Is een strenge ouder slecht voor kindergebit?

Ouders van kinderen met veel gaatjes vertonen strenger en negatiever opvoedgedrag dan ouders van kinderen zonder gaatjes. Dat blijkt uit onderzoek van kindertandarts Maddelon de Jong-Lenters.

Bart Nauta
De Jong-Lenters: 'De ouders van kinderen met veel gaatjes waren veel dwingender' Beeld ANP
De Jong-Lenters: 'De ouders van kinderen met veel gaatjes waren veel dwingender'Beeld ANP

De Jong-Lenters (40) heeft een praktijk voor kinderen bij wie het in een reguliere tandartspraktijk niet lukt om het gebit gezond te houden. "Ik kreeg het idee dat ouders van kinderen met veel gaatjes anders met hun kind omgaan," zegt ze.

"Maar wat die ouders dan precies deden, dat wist ik niet. Waren die ouders maar wat strenger voor hun kinderen, dacht ik soms."

Toen kreeg ze de kans samen met TNO en Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam een onderzoek op te zetten waarin opvoeding en ouder-kindinteractie werden onderzocht en gerelateerd aan mondhygiëne.Volgende week promoveert ze aan de UvA met haar proefschrift Just add positivity?

Hoe werkte dat onderzoek?
"We verdeelden de ouders in twee groepen: een groep met kinderen met vier of meer gaatjes, en een groep met kinderen zonder gaatjes. We filmden hoe ze met hun kinderen taken deden, zoals het tekenen van een huis of oplossingen bedenken voor een zelfbedacht probleem. Wat bleek: de ouders van kinderen zonder gaatjes gingen gemiddeld veel positiever met hun kinderen om. Ze toonden betrokkenheid en gaven complimentjes.

De ouders van kinderen met veel gaatjes waren veel dwingender, complimenteerden minder en dreigden met straf. Dat deed de andere groep maar in vier procent van de gevallen, bij de kinderen met veel gaatjes ging het om 32 procent. Dat is echt een heel groot verschil."

Hoe positiever de ouders, hoe gezonder het gebit?
"We weten nog niet precies wat het mechanisme is, er is extra onderzoek nodig. In zes tandartspraktijken willen we ouders stimuleren om hun kinderen, van jongs af aan, positief te bemoedigen. We kijken of die kinderen minder gaatjes hebben dan kinderen uit de controlegroep. Als het zo werkt, kunnen tandheelkundigen met kleine bijsturingen een groot verschil maken."

Gaan tandartsen zich met de opvoeding bemoeien?
"Als ouders aangeven dat ze problemen ervaren, hopen we dat tandartsen met ze in gesprek gaan. De tandartsen gaan zich niet bemoeien met de hele opvoeding maar geven opvoedtips die gerelateerd zijn aan tandartsbezoek, voeding en poetsen."

Kindertandarts Maddelon de Jong-Lenters Beeld -
Kindertandarts Maddelon de Jong-LentersBeeld -

Dus je moet als ouder niet streng zijn?
"Streng zijn is iets anders dan consequent zijn. Ik spreek mijn kinderen op een consequente en positieve wijze aan. Als ze in de supermarkt iets vragen, dan zeg ik geen nee. In plaats daarvan zeg ik: 'Ja, dat ziet er onwijs lekker uit, misschien gaan we het wel een keer kopen.' En dan leggen ze het snoep terug."

Deze week kwam uit onderzoek naar voren dat allochtone kinderen een veel slechter gebit hebben dan autochtone kinderen.
"Voor mijn onderzoek is afkomst niet van belang. Ik vind het belangrijk dat iedereen, ongeacht afkomst, kan leren om op een positieve wijze met hun kind om te gaan.

Wat ik uit mijn onderzoek wel zag: dat allochtone ouders het vaak wijten aan erfelijkheid, toeval of pech. Dat betekent dat het moeilijker is hen te overtuigen dat ze er zelf iets aan kunnen doen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden