Column

Is een profvoetballer dom?

Dick Sintenie en Jop van Kempen zijn de Ajaxverslaggevers van Het Parool. Zij schrijven om beurten deze column, die op woensdag verschijnt. Deze week: Jop van Kempen over de vraag of een profvoetballer dom is.

Jop van Kempen
Jop van Kempen. Beeld Het Parool
Jop van Kempen.Beeld Het Parool

Een profvoetballer is dom. Die conclusie zou je kunnen trekken op grond van het promotieonderzoek van Lot Verburgh, die bij spelers van Ajax een lager IQ vond dan bij amateurs en niet-voetballers. Gisteren promoveerde Verburgh aan de VU op haar proefschrift Neurocognitive functioning in talented soccer players.

Haar conclusie kent uiteraard mitsen en maren. Ten eerste onderzocht Verburgh voetballers van Ajax, FC Utrecht en Vitesse in de leeftijd van zeven tot dertien jaar. Ten tweede kun je niet zonder meer stellen dat iemand met een laag intelligentiequotiënt (IQ) dommer is dan iemand met een hoog IQ, want intelligentie is een veelomvattend begrip. Ten derde kun je één persoon uit een groep niet gelijkstellen met het gemiddelde van die groep. Maar toch: een opmerkelijke vondst is het.

Verburgh heeft de 'domme' voetballer niet verder uitgediept. Het IQ was niet de focus van de vergelijking tussen niet-sportende kinderen, voetballertjes bij amateurclubs en voetballertjes bij profclubs. Het ging om andere cognitieve vaardigheden. 'In die IQ-discussie wil ik me niet mengen,' zei ze.

Uit het onderzoek bleek ook dat kinderen die níet op voetbal zitten een minder goed werkgeheugen hebben en vaker hun aandacht verliezen dan kinderen in de andere twee groepen. Verder hebben kinderen bij profclubs een beter reactievermogen en een beter leervermogen van bewegingen dan kinderen in de andere twee groepen.

Edoch, terug naar de hamvraag: is een profvoetballer dom? Ik denk het niet, maar het is een even uitdagende als ingewikkelde kwestie. Ik stel voor: een debatwedstrijd met Johan Cruijff ('Het is bijna onmogelijk op topniveau te presteren als je niet intelligent bent'), iemand in de geest van Gerard Reve ('Ik vind het jammer dat bij een voetbalwedstrijd niet beide partijen kunnen verliezen en dat er zo zelden doden bij vallen') en Jan Mulder ('een beetje dom is ook wel lekker').

j.vankempen@parool.nl

Wilt u reageren op deze column? Dat kan! Scroll een beetje naar beneden om een reactie te plaatsen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden