Is dit de geboorte van een nieuwe reuzenplaneet?

Een internationaal team van astronomen heeft waarschijnlijk voor het eerst een planeet-in-wording kunnen waarnemen. Dat meldt de European Southern Observatory (ESO).

Artist's impression van een grote gasplaneet die uit het stof rond de jonge ster HD 100546 ontstaat Beeld ESO
Artist's impression van een grote gasplaneet die uit het stof rond de jonge ster HD 100546 ontstaatBeeld ESO

De vermoedelijke planeet-in-wording werd ontdekt in een schijf van gas en stof rond de jonge ster HD 100546. Deze ster bevindt zich op een afstand van 335 lichtjaar van de aarde, wat relatief dichtbij is.

HD 100546 is al meerdere keren onderzocht. Eerder suggereerden astronomen al dat er een gasplaneet rond de ster draait, op een afstand die zes keer zo groot is als de afstand tussen de zon en de aarde.

De planeet zou een gasreus (een planeet die voornamelijk uit gassen bestaat) zijn vergelijkbaar met Jupiter. Op dit moment is de kandidaat-planeet nog ingebed in de materieschijf rond de jonge ster.

Planeten ontstaan uit de materieschijven rond jonge sterren. Het grootste deel van zo'n schijf klontert in het centrum samen tot een ster. Vervolgens vormen het overige gas en stof zich langzaam tot planetoïden die later uitgroeien tot planeten.

De kandidaat-planeet werd ontdekt met ESO's Very Large Telescope, en is nu nog een zwart vlekje in de schijf van de ster. 'Als onze ontdekking inderdaad een planeet-in-wording is, kunnen wetenschappers voor het eerst het planeetvormingsproces en de interactie tussen een planeet-in-wording en zijn kraamkamer in een zeer vroeg stadium onderzoeken', vertelt de Zwitserse teamleider Sascha Quanz.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden