Plus

Is de straling van het nieuwe netwerk G5 wel veilig?

De Tweede Kamer maakt zich zorgen over de gezondheidsrisico's van straling door het nieuwe 5G-netwerk. Politieke partijen willen met spoed weten hoe het zit met eventuele gevaren vóórdat op grote schaal zendmasten worden geplaatst.

Beeld ANP

Het moet dé nieuwe standaard worden voor mobiel internet: 5G. Nog sneller downloaden op je mobiel, nog makkelijker alles online regelen. Maar terwijl overal al voorbereidingen worden getroffen om dit nieuwe netwerk uit te rollen, nemen de zorgen toe.

Weliswaar is er geen overtuigend bewijs dat elektromagnetische straling voor mobiele communicatie een gevaar oplevert, er zijn wel wetenschappelijke onderzoeken die wijzen op een mogelijke samenhang van straling met hersentumoren, de ziekte van Alzheimer en onvruchtbaarheid bij mannen.

Reden dat de Tweede Kamer zich afvraagt of we niet te snel beslissen om massaal over te gaan op 5G. GroenLinks dringt nu in de Tweede Kamer aan op een onafhankelijk onderzoek door de Gezondheidsraad naar 5G-straling. Kamerlid Laura Bromet: "We weten nog altijd niet hoe het zit met de gevaren voor de volksgezondheid. Er is nog weinig onderzoek gedaan naar de effecten. We moeten de bezorgdheid serieus nemen."

Wildgroei
Door de uitrol van het supersnelle internet via 5G wordt in de komende jaren een wildgroei aan antennes verwacht. 5G werkt op een hogere frequentie, wat sneller internet oplevert.

Het bereik van de antennes is wel minder, waardoor er veel meer zendmasten en antennes in het straatbeeld zullen verschijnen. Nu is nog een beperkt aantal straalmasten voldoende, straks zitten er antennes in bijna elke straat: bijvoorbeeld in lantaarns en bushokjes.

In Europa geldt een richtlijn die voorschrijft hoe sterk de signalen van zendmasten mogen zijn. Vorig jaar kondigde staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken aan dat zij die Europese norm in Nederland wettelijk wil laten vastleggen. "Het doel hiervan is om bij de uitrol van 5G en de plaatsing van de vele antennes die daarbij nodig zijn zekerheid te bieden aan burgers en telecomaanbieders over dit regime," heeft ze daarover in de Tweede Kamer gezegd.

Bromet: "Keijzer hamert erop dat Nederland zich houdt aan de Europese richtlijn, maar we zien dat andere Europese landen veel strengere normen hanteren. Dat baart mij zorgen."

Vorig jaar bleek al dat de regering in Vlaanderen heeft bepaald dat de stralingskracht van een telefoonzendmast in de buurt van scholen en verzorgingshuizen slechts 7 procent van de EU-richtlijn mag zijn. Ook in diverse andere Europese landen, waaronder Italië, Luxemburg, Polen en Kroatië, zijn de normen aanzienlijk strenger dan in Nederland.

7%

In Vlaanderen mag straling bij scholen en verzorgingshuizen maar 7 procent van de EU-norm zijn

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden