Is de Plantagebuurt in 2012 aan een wilde schietpartij ontsnapt?

De schutters die 29 december 2012 twee jonge mannen hebben geliquideerd in een wildwestschietpartij in de Staatsliedenbuurt, joegen kort tevoren mogelijk al op hun doelwitten in de Plantagebuurt, voor Artis.

De 34-jarige Anouar - Popeye - B. (links) ontkent dat hij op de bijrijderstoel zat van de Audi van waaruit met een kalasjnikov werd gevuurd in 2012.Beeld ANP

Dat bleek op de eerste dag van het liquidatieproces tegen Adil A. (26), Anouar B. (34) en hun vermoede helper Stefan S. (45).

Terwijl de latere slachtoffers bij Artis een afspraak hadden, lijken daar op beelden van bewakingscamera's ook de zilvergrijze Audi en de donkere Volkswagen Golf te zien waarin de schutters in de Staatsliedenbuurt reden. De Golf maakt een opvallende U-bocht. Het lijkt erop dat de schutters toen al wilden toeslaan.

Dat de Plantagebuurt mogelijk aan een wilde schietpartij is ontsnapt, was één van de nieuwe inzichten op de eerste procesdag, waarop vooral Anouar B. zich emotioneel tegen de aantijgingen verweerde.

Kalasjnikov
Het belangrijkste doelwit van de aanslagen, Benaouf A. (30), kon vluchten; zijn vrienden Saïd el Yazidi (21) en Youssef Lkhorf (28) werden op straat doodgeschoten. Benaouf A. zegt Anouar B. te hebben herkend als de bijrijder in de Audi die met een kalasjnikov op hem schoot.

Met die kalasjnikov, die later uit een sloot in West is opgedregd, zijn 49 pantserdoorborende kogels verschoten in de Staatsliedenbuurt en op de Haarlemmerweg, waar de inzittenden van de Audi twee motoragenten beschoten.

Anouar B. - 'Popeye' op straat - had zich twee jaar opgeladen in zijn cel en het kostte hem moeite de beleefdheidsvormen in acht te nemen toen de rechters hem verklaringen voorhielden zoals die cruciale van Benaouf A.

Steeds veerde hij op in de verdachtenbank, om in zijn microfoon te roepen dat A. een leugenaar is die 'hele stripboekverhalen' heeft opgehangen. Hij deed constant suggesties voor deugdelijk recherchewerk dat al die leugens had moeten aantonen.

Rechter Peter Björn Martens citeerde een broer van slachtoffer Youssef Lkhorf die zegt te hebben gehoord dat 'Popeye de daadwerkelijke schutter was en daarvoor 50.000 euro heeft gekregen'. Anouar B. schoot weer overeind. 'Ík heb gehoord dat Elvis Presley niet dood is, maar op een onbewoond eiland zit. Ik hoor zo veel!'

De aardbeien van Anouar B.
Dat een schoen met waarschijnlijk glas uit een gesneuvelde ruit van de Audi met ander belastend materiaal in zijn tuinhuisje lag, zegt niets over B., vindt hijzelf. 'Duizend en nog wat mensen komen in dat tuinhuisje!' Zelf kwam hij er maar af en toe. 'Om te tuinieren. Aardbeien en zo.'

Anouar B. kreeg in de aanloop naar het proces, dat twee weken zal duren, ook meevallers, uit wetenschappelijke hoek. Het Nederlands Forensisch Instituut had geoordeeld dat er een minuscuul beetje dna van hem op de hoofdsteun van de bijrijdersstoel van de Audi zat, maar een contraexpertise lijkt dat belangrijke bewijs onderuit te halen.

De beide onderzoekers zouden vandaag in 'de bunker' in Osdorp hun resultaten duiden. Een andere deskundige zet grote vraagtekens bij de mogelijkheid dat Benaouf A. in die paar seconden, in het donker en in paniek, inderdaad Anouar B. heeft herkend in de Audi.

Raadsman Rutger Lonterman van B. zal die vaststelling ruimschoots benadrukken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden