Is de dood gevonden man in het Vondelpark de Duitse Michael Stoiber?

Er lijkt schot te zitten in de zaak van de dode man die werd gevonden in een vijver in het Vondelpark. Het gaat zeer waarschijnlijk om de 25-jarige Michael Stoiber uit Duitsland.

Links de foto die de politie verspreidde van de man die dood werd gevonden in de vijver in het Vondelpark, rechts de foto van de vermiste Michael Stoiber.Beeld Politie / Bild

Gisteren maakten verschillende Duitse media, waaronder Bild, melding van de vermissing van Stoiber. Hij toont opvallend veel gelijkenissen met de persoon op de foto die door de Amsterdamse politie werd verspreid.

Naast een portretfoto werden door de Amsterdamse politie ook twee foto's van tatoeages op het lichaam van de man vrijgegeven: een van een zogenaamde levensboom en een van een Feniks. De vermiste Michael Stoiber heeft ook precies deze twee tatoeages.

Een woordvoerder van de Amsterdamse politie bevestigt dat inmiddels contact is gezocht met de Duitse collega's. 'Voor ons was de foto die in Duitse media verscheen genoeg reden om contact te zoeken met de Duitse politie. We kunnen echter nog niet bevestigen dat de gevonden man ook echt deze Michael Stoiber is. In zulke zaken is voorzichtigheid geboden.'

Ook de Duitse politie bevestigt vanmorgen tegenover Bild dat de uiterlijke kenmerken van de gevonden man sterk overeenkomen met Stoiber, die volgens hen 'zeer waarschijnlijk is overleden'.

Muziekfestival
Volgens Bild bezocht Stoiber op 31 juli muziekfestval Void in Buchberg, nabij de Tsjechische grens. 's Avonds nam hij in het nabijgelegen Zandt duizenden euro's op. Een dag later werd zijn lege portmonnee 40 kilometer verderop gevonden langs een weg.

Op het muziekfestival had Stoiber een Tsjechische vrouw leren kennen, waardoor het vermoeden bestond dat hij zich in Tsjechië zou bevinden. Het is vooralsnog volstrekt onduidelijk hoe hij in Amsterdam terecht zou zijn gekomen.

Aanhouding
Eerder al werd duidelijk dat de man, voordat hij op 12 augustus levenloos in de vijver in het Vondelpark werd gevonden, in aanraking was gekomen met de Amsterdamse politie. Hij was aangehouden nadat hij had gezwommen, aan boord van een schip was geklommen en daar 'onrechtmatig verbleef'.

Op het bureau werd een foto van hem gemaakt en werden vingerafdrukken afgenomen. Zijn identiteit kon echter niet worden vastgesteld, omdat hij weigerde te zeggen wie hij was, aldus een woordvoerder van de politie. Omdat hij voor een klein vergrijp was aangehouden, werd de man heengezonden. Later bleken zijn vingerafdrukken overeen te komen met de man die in de vijver in het Vondelpark werd gevonden.

De politie had geen vermoeden dat de man uit Duitsland kwam, omdat hij Engels sprak. 'Dat zien we wel vaker, bijvoorbeeld met krakers die niet willen dat hun identiteit bekend wordt. Er was ook nog geen contact gezocht met opsporingsdiensten in buurlanden. Er zijn jaarlijks duizenden vermissingszaken in Amsterdam. Pas als we concrete aanwijzingen hebben, gaan we over de grens zoeken.'

Zonder kleding
Het feit dat de man zonder kleding of spullen in het water werd gevonden, bemoeilijkt de zoektocht naar zijn identiteit. Volgens de politie zijn er geen aanwijzingen die duiden op een misdrijf. Er wordt uitgegaan van verdrinking. De man lag vermoedelijk al een paar dagen in het water toen hij werd gevonden.

De politie hoopt zo snel mogelijk bekend te kunnen maken of het daadwerkelijk om Michael Stoiber gaat.

Duikers van de politie halen het lichaam uit de vijver.Beeld Het Parool
De tatoeage van de zogenaamde levensboomBeeld Politie
De tatoeage van de FeniksBeeld Politie
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden