Analyse

Is de crimineel of de journalist Martin Kok vermoord?

De moord op Martin Kok roept de vraag op of zijn criminele verleden hem alsnog fataal is geworden of dat hier sprake is van een aanslag op de misdaadjournalistiek. Op die vraag past geen eenduidig antwoord.

Ex-crimineel Martin Kok werd hier, bij een seksclub in Laren, vermoord Beeld ANP
Ex-crimineel Martin Kok werd hier, bij een seksclub in Laren, vermoordBeeld ANP

Het ligt veel meer voor de hand dat Kok is doodgeschoten vanwege zijn huidige 'journalistieke' bezigheden dan vanwege zijn verleden.

Hij werd bedreigd vanuit zeer diverse criminele hoeken om wat hij op zijn web­site Vlinderscrime.nl had gepubliceerd. In november 2015 werden zijn huis in Osdorp en zijn auto beschoten; in juli bleek een bom onder zijn auto te zijn geplakt. Sindsdien werd hij - tot zijn weerzin - van overheids­wege soms beveiligd, bijvoorbeeld als hij naar de rechtbank ging.

Toch zou het pathetisch zijn hier te spreken van een journalistieke moord. De manier waarop Kok over criminaliteit schreef, is op geen enkele manier te vergelijken met de wijze waarop reguliere misdaadjournalisten opereren.

Verbazend snel
Kok publiceerde geruchten onmiddellijk nadat die hem ter ore waren gekomen - zonder ook maar iets te checken.

Hij noemde criminelen die hij beschuldigde met hun volledige naam en plaatste daarbij hun foto zodra hij die te pakken had gekregen - hetgeen hem door zijn uitstekende netwerk in het milieu overigens vaak verbazend snel lukte.

Wie hem erop attendeerde dat hij de naam, toenaam en foto van de verkeerde had geplaatst, kreeg vriendelijk antwoord: 'Oké, haal ik het weg.'

Daarmee was de kous voor Kok dan af. "Iedereen kan fouten maken, toch?"

Dreigementen
Op dreigementen reageerde hij laconiek en badinerend - altijd bereid tot een sneer of wederdreigement. Bedreigde een lid van een criminele motorclub hem om een publicatie, dan riep hij in zijn gsm dat die leernichten in hun jasjes maar naar zijn huis moesten komen als ze zo stoer waren.

Wie hem wilde doodschieten moest maar achteraan aansluiten in de rij, was zijn mantra. Als hij een schutter op tijd zou zien, zou hij bukken, waardoor de kogel een andere rivaal zou treffen die hem ongetwijfeld vanaf de andere kant besloop.

Ook gisteren strooide hij met zulke grappen, te midden van zijn collega's.

Lees ook: Martin Kok - van misdadiger tot misdaadjournalist

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden