Lezersbrief

'Is dat bouwen voor ouderen slechts verkiezingsretoriek?'

De woningsituatie in Oud-West is tragisch, schrijft Paroollezer Loes van Luijk. 'Ik zie gezinnen vertrekken en hoor schrijnende verhalen van ouderen.'

KinkerstraatBeeld Carly Wollaert

Mijn naam is Loes van Luijk, mijn leeftijd is 80 jaar en ik woon in de Kinkerbuurt. Al vanaf 2014 heb ik regelmatig het bestuur van Stadsdeel West en de leden van de gemeenteraad erop gewezen dat er een grote behoefte is aan betaalbare woningen voor gezinnen en ouderen in Oud-West.

Ik zie gezinnen vertrekken en hoor schrijnende verhalen van ouderen in Oud-West en als jarenlang lid van de Huurdersvereniging Oud-West voel ik mij verantwoordelijk om het huidige stadsbestuur duidelijk te maken hoe tragisch de situatie is die ik u nu beschrijf.

Absurd hotelplan
Namelijk dat ouderen de buurt moesten verlaten omdat er in de buurt geen geschikte, betaalbare woningen meer zijn als hun huidige woning niet meer voldoet. Ik kom dat in mijn directe omgeving tegen en zie met pijn in mijn hart, hoe mensen die soms wel 40 jaar in de Kinkerbuurt hebben gewoond, onze buurt tegen hun wens in moeten verlaten. Ouderen verplaatsen buiten hun oude vertrouwde woonsituatie betekent hier ouderen vervreemden van hun werkelijkheid.

De actuele ontwikkelingen op de woningmarkt en de alarmerende cijfers en berichten over gezinnen die de stad verlaten, moeten voor de gevestigde politieke partijen toch een reden zijn de stekker uit het plan voor een appartementenhotel in de Jan Pieter Heijestraat te trekken en de ontwikkelaar te compenseren. De buurt zal zich de komende jaren blijven verzetten tegen dit absurde hotelplan.

Uitermate geschikt
Het is toch onaanvaardbaar dat een bouwlocatie, midden in de Kinkerbuurt, al vanaf 2007 braak ligt. Er kan morgen gestart worden met de bouw van woningen, want voor dit perceel is een nog geldige bouwvergunning uit 2009, voor de bouw van 21 levensloopbestendige woningen. Deze locatie ligt op loop- en rollatorafstand is van een tramhalte, buurtvoorzieningen, huisarts, fysiotherapie, bioscoop en de Ten Katemarkt dus daarmee uitermate geschikt is voor ouderenwoningen.

Bouwen dus! Of is dat bouwen voor ouderen en kwetsbare groepen slechts verkiezingsretoriek? De partij die het voortouw neemt om de stekker uit het plan te trekken en hier als de sodemieter woningen wil bouwen, krijgt mijn stem op 21 maart.

Loes van Luijk, Amsterdam

Lees ook: Groeten uit de Kinkerbuurt: De verhalen achter gentrificatie

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden