IS baart Nederlander meer zorgen dan zorg of economie

Nederlanders maken zich de laatste tijd minder zorgen over de economische crisis en de veranderingen in de gezondheidszorg, maar zijn vooral bezorgd over terrorisme en internationale crises.

Pro IS-demonstranten tijdens een protest in de Haagse Schilderswijk in juli. Beeld anp
Pro IS-demonstranten tijdens een protest in de Haagse Schilderswijk in juli.Beeld anp

Het conflict met IS (Islamitische Staat) is voor een op de drie Nederlanders (35 procent) het grootste punt van zorg. Daarna volgen zorgen over de economische crisis (20 procent) en de hervormingen in de gezondheidszorg (17 procent).

Dat geeft de Risico- en Crisisbarometer aan, een halfjaarlijkse meting van het veiligheidsgevoel van Nederlanders en hun vertrouwen in de overheid. De barometer is vandaag gepubliceerd door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid. Sinds 2008 heeft de angst voor een economische crisis op de eerste plaats gestaan. Angst voor een terroristische aanslag staat dit keer op de vierde plaats.

Ebola

De vorige barometer verscheen juni dit jaar. De zorg onder Nederlanders over de werkloosheid nam sindsdien af (van 21 procent naar 15 procent). Maar de angst voor een ziektegolf is het afgelopen halfjaar juist flink toegenomen (van 36 naar 45 procent). Volgens de onderzoekers is dat waarschijnlijk het gevolg van de ebola-uitbraak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden