Is Amsterdam een stad of een dorp?

Luchtfoto van Amsterdam. Foto ANP

AMSTERDAM - Is Amsterdam een stad of een dorp? In een debat werd 'de vertrutting' van de Amsterdamse binnenstad dinsdag teruggebracht tot 'een beschavingsprobleem'. 'Het IJslandeffect' ligt op de loer. Nu is Amsterdam nog de enige stad met minder dan 2,5 miljoen inwoners in de top tien van bekende wereldsteden. Maar het verschrompelen van de financiële sector dreigt de stad ver terug te werpen.

Het debat in de nieuwe culturele ruimte Brug9 onder de Torensluis begon dinsdag met die waarschuwing van Charles van Renesse. Als citymarketeer probeert hij Amsterdam 'als wereldstad te vermarkten', bijvoorbeeld met de I amsterdam-campagne.

Het moet daarom niet te rustig worden in de binnenstad, zei Van Renesse. In de jaren tachtig was het Thorbeckeplein nog één groot terras. Zie daar het gevaar van 'vertrutting', het gevoel dat niets meer mag in de stad.

''Maar het gevaar is niet dat we een dorp worden, maar dat we een soort eenzijdig pretpark worden,'' vond Walther Schoonenberg van de Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad. Een soort Venetië.

Regels zorgen volgens hem niet zomaar voor vertrutting. ''Het stellen van regels hoort per definitie bij een stad.'' Dicht op elkaar wonende stedelingen moeten het altijd al samen zien te rooien, legde hij uit. ''Stadslucht maakt vrij, maar werkt ook beschavend.''

''Het is een beschavingsprobleem,'' vond ook architect Sjoerd Soeters. In Parijs kunnen terrassen de hele nacht open blijven zonder dat het ontaardt in wangedrag of overlast. ''En anders grijpt de caféhouder in of komen les flics. In Nederland hebben we onze kinderen gewoon slecht opgevoed.''

Een beschavingsoffensief dat de dorpse krachten van Amsterdam aanwakkert, zou daarom juist goed zijn voor de stad, zei Mercedes Zandwijken. In diverse buurten heeft ze 'denktanks sociale cohesie' opgezet, die buurtbewoners met elkaar in contact brengen.

Juist dat dorpse gevoel moet worden versterkt, vindt Zandwijken. ''Van dat dorpse gevoel is het afhankelijk of je opgeraapt wordt als je van je fiets valt of beroofd wordt.'' En dat kan ook, zegt zij. ''Ik kan bij mij in de Transvaalbuurt op vier plekken mijn huissleutel ophalen. Tijdens de ramadan krijg ik te veel soep en koekjes om op te krijgen.'' (BART VAN ZOELEN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden