IS accepteert trouw van leider Boko Haram

Islamitische Staat heeft de trouw 'geaccepteerd' die de leider van de Nigeriaanse terreurbeweging Boko Haram afgelopen weekeinde zwoer aan de soennitische extremisten in Syrië en Irak. De woordvoerder van IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi liet dat in een audioboodschap weten.

Boko Haram-leider Abubakar Shekau. Beeld AP
Boko Haram-leider Abubakar Shekau.Beeld AP

'Wij maken het goede nieuws bekend van de uitbreiding van het kalifaat, want onze kalief, moge God hem beschermen, heeft de eed van trouw geaccepteerd van onze broeders', aldus de IS-woordvoerder. 'Wij feliciteren de moslims en onze jihadistische broeders in West-Afrika.' Hij riep islamieten in Afrika op die niet naar Syrië en Irak kunnen gaan om IS te steunen, om het gevecht in Afrika te voeren.

Nigeria reageerde afgelopen weekeinde geschokt toen bekend werd dat Boko Haram trouw had gezworen aan IS. Het land riep de internationale gemeenschap op wakker te worden 'nu een ramp zich hier ontvouwt'. Boko Haram vecht al zes jaar in het noorden van Nigeria om daar een islamitische staat te vestigen.

De belofte van trouw van Boko Haram-leider Abubakar Shekau werd uitgesproken in een Arabische audioboodschap met Engelse ondertitels en gepost op Twitter. 'We verkondigen ons loyaal met de kalief van de moslims... en zullen luisteren en gehoorzamen in tijden van tegen- en voorspoed en beloven discriminatie te blijven verdragen, en geen conflict aan te gaan met de machthebbers, behalve in het geval van overduidelijke ontrouw jegens God', aldus de boodschap.

De Nigeriaanse beweging volgde in augustus het voorbeeld van IS door een kalifaat uit te roepen in het noordoosten van Nigeria, een gebied grofweg zo groot als België. Het kalifaat van IS beslaat grote delen van Irak en Syrië.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden