Plus

Irundina van Hella S. Haasse is een waargebeurd sprookje

Uit de nalatenschap van Hella S. Haasse kwam het verhaal over de schoonmaakster Irundina tevoorschijn. Op waarheid gebaseerd.

Illustratie uit IrundinaBeeld Sylvia Weve

Er was eens... Als dat de eerste drie woorden van Irundina waren geweest, hadden we dat niet raar gevonden. Irundina heeft alles in zich om een sprookje te zijn. Maar dat is het niet.

Irundina is geschreven door Hella S. Haasse. Vijf jaar na de dood van Haasse verschijnt het verhaal in boekvorm. Met fraaie tekeningen van Sylvia Weve.

Irundina is een Portugees meisje uit een straatarme familie dat graag leert, maar dat na de vier verplichte jaren onderwijs op haar tiende van school wordt gehaald om te gaan werken.

De reden dat ze aan het werk moet is de ziekte die haar zusje Manuela treft en Irundina's familie zich heeft verplicht de kosten van het verblijf in het sanatorium te betalen. Op veertienjarige leeftijd vertrekt ze illegaal naar Frankrijk om daar als schoonmaakster en kinderoppas geld bij elkaar te sprokkelen.

Tot zo ver het verhaal.

Hulp in de huishouding
Irundina heeft echt bestaan. Tenminste: 'Hella Haasse schreef Irundina in 1984, toen ze in Saint-Witz bij Parijs woonde. Ze baseerde zich op het werkelijke verhaal van haar hulp in de huishouding,' lezen we in de Verantwoording achterin het boekje.

Pas op bladzijde 57 wordt dat duidelijk, als Haasse schrijft 'zo is Irundina ten slotte ook bij ons gekomen'.

In de voorgaande pagina's schetst de schrijfster - soms te uitleggerig en soms op een wat te kinderlijke toon - het leven van Irundina dat bepaald niet over rozen gaat.

Ze werkt en verblijft bij mensen die haar niet al te best behandelen en ze moet voortdurend zorgen dat ze niet opvalt om te voorkomen dat ze om haar papieren wordt gevraagd (die ze dus niet heeft). De angst om uitgezet te worden helpt ook al niet.

Echte leven
Maar daar is João, de jongen met het knappe gezicht en de vrolijke ogen uit haar geboortedorp. Hij geeft haar hoop op een betere toekomst.
Maar Irundina is geen sprookje, zoals al is opgemerkt. Hella Haasse is de eerste om dat op te merken.

'Als dit een verzonnen verhaal was, zou ik wel een goede afloop kunnen bedenken,' schrijft ze als het einde van het verhaal in zicht is. En dat doet ze dan toch. Een echt 'en ze leefde nog lang en gelukkig' einde.

Het mooie van dit niet verzonnen, maar ook weer niet heel bijzondere verhaal is dat het raden is naar de afloop. Zoals dat in het echte leven gaat.

Hella S. Haasse: Irundina
Querido, 86 blz, €15,-.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden