Iris Kuethe uitgeroepen tot Amsterdammer van het Jaar 2014

Iris Kuethe is Amsterdammer van het Jaar 2014. Zij kreeg ruim 17,5 procent van de bijna 16.000 stemmen. De winnaar is vandaag in de Stadsschouwburg bekendgemaakt.

Hans van der Beek
Winnaar Iris Kuethe Beeld Mats van Soolingen
Winnaar Iris KuetheBeeld Mats van Soolingen

Kuethe (47) is al vijftien jaar de drijvende kracht achter het KinderBeestFeest in Artis, de jaarlijkse avond voor 1.500 chronisch zieke en gehandicapte kinderen en hun familie, die traditioneel met loeiende sirenes naar het park worden gereden.

Al 25 jaar is Kuethe dierenverzorger in Artis, maar de maandenlange voorbereiding van het KinderBeestFeest doet zij in haar vrije tijd. En die organisatie is door de jaren heen gigantisch geworden: 1.700 vrijwilligers (bestuursleden, coördinatoren, dierenverzorgers, hulpverleners) en 400 voertuigen.

Onbezorgde avond
Het is Kuethe allemaal te doen de kinderen en hun familie een onbezorgde avond te bezorgen. Kuethe: 'De mooiste reactie die ik ooit kreeg was van een ouder: 'Op een avond als deze kan ons kind even die ziekte vergeten. En wij ook'.'

Kuethe won de verkiezing met 1,5 procent voorsprong op Darifa Benhadhoum en Nora Aamour, 'De Engelen van West', die allochtone vrouwen met depressieve klachten bijstaan. Kuethe krijgt een cheque van 1.500 euro. Ze schenkt dat bedrag aan het KinderBeestFeest.

Amsterdammertjes
Vera en Anna van Korven (12, West/Osdorp) en Salma Moudifd (12, Nieuw-West) zijn uitgeroepen tot Amsterdammertjes van het Jaar 2014. Zij verkopen Turkse pizza's om geld in te zamelen voor het Kankerfonds.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden