Iran zaait verwarring over nucleair voorstel

De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad. Foto EPA Beeld
De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad. Foto EPA

WENEN - Iran heeft zulke voorwaarden gesteld aan de nucleaire samenwerking met het buitenland, dat het de vraag is of er wel zicht is op een akkoord met het Internationale Atoomenergie Agentschap (IAEA).

President Mahmoud Ahmadinejad zei donderdag dat zijn land bereid was tot samenwerking met het Westen om het conflict over het Iraanse atoomprogramma op te lossen. Dat deed vermoeden dat zijn land zou instemmen met de voorstellen van het IAEA om de verrijking van Iraans uranium te laten plaatsvinden in Rusland en Frankrijk.

Maar tegelijkertijd kwam donderdag bij het IAEA een reactie binnen van de Iraanse regering, die volgens diplomaten in Wenen neerkomt op een afwijzing van de voorstellen. Iran wil de plannen zodanig wijzigen dat het toch blijft beschikken over een eigen voorraad verrijkt uranium, hetgeen de vrees in het Westen aanwakkert dat Iran blijft zoeken naar mogelijkheden om een eigen atoomwapen te produceren.

''Dit is het oude liedje,'' zei de Zweedse minister van Buitenlandse Zaken Carl Bildt, wiens land het EU-voorzitterschap bekleedt. ''Eén stap vooruit, één stap achteruit.''

Ahmadinejad zei donderdag enerzijds dat de weg vrij is voor 'samenwerking', maar herhaalde ook dat Iran niets zal opgeven van zijn recht op nucleaire verrijking. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden