Iran wil 'niet langer in donker lopen' en presenteert plan

Iran wil niet langer 'in het donker lopen' en heeft een plan gepresenteerd dat de Iraanse onderhandelaars 'in potentie een doorbraak' noemen, maar de details hiervan worden vooralsnog niet openbaar gemaakt. Zes wereldmachten en Iran bespreken op dit moment in Genève het kernprogramma van het islamitische land en de verwachtingen zijn hooggespannen.

Zes wereldmachten en Iran bespreken op dit moment in Geneve het kernprogramma van het islamitische land en de verwachtingen zijn hooggespannen.Beeld reuters

Volgens de Iraanse onderminister van Buitenlandse Zaken Abbas Araqchi hebben de wereldmachten positief gereageerd op de Iraanse plannen, maar is besloten om de details voor het moment niet bekend te maken. De formele naam van het plan zou 'Een einde aan de onnodige crisis en een begin van een frisse horizon' zijn. 'We willen niet langer in onzekerheid in het donker lopen en twijfels hebben over de toekomst', zei Araqchi.

De vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad (de Verenigde Staten, Rusland, China, Frankrijk en Groot-Brittannië) plus Duitsland praten dinsdag en woensdag met Iran over haar kernprogramma. Het Westen is al jaren bezorgd dat Teheran werkt aan een kernwapen. Iran ontkent dit ten stelligste, en zegt een onvervreemdbaar recht te hebben op nucleaire energie. Aan het einde van de dag repte een woordvoerder van EU-buitenlandchef Catherine Ashton, die de onderhandelingen voorzit, van 'voorzichtig optimisme'.

Opgelaaide hoop
De nieuwe president Hassan Rohani heeft de hoop doen oplaaien dat een oplossing mogelijk is. In een interview vorige maand heeft hij aangegeven liefst binnen drie maanden een deal te maken over het kernprogramma, maar dat zes maanden 'ook goed' is. Wat hem betreft is het in elk geval een kwestie van 'maanden en niet jaren'.

Westerse landen willen dat Iran specifieke stappen zet, om te voorkomen dat het land ooit in staat zal zijn om een kernwapen te maken. In ruil daarvoor zijn ze bereid de sancties op te heffen waar Teheran al jaren onder zucht.

Bestuurders van de wereldmachten die deelnemen aan de onderhandelingen, zeggen open te staan voor de ideeën van Iran. Het venster voor een diplomatieke oplossing gaat 'krakend open', zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Kerry zondag. Iran moet echter wel serieuze stappen zetten. Kerry: 'Beter geen deal dan een slechte deal.'

In de wandelgangen
De Verenigde Staten zouden een nieuw bilateraal overleg met Iran verwelkomen. Dat gesprek zou kunnen plaatsvinden in de wandelgangen van de huidige internationale onderhandelingen over de nucleaire ambities van het bewind in Teheran, zo zei een woordvoerster van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken in Genève.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden