Iran wil Irak helpen in de strijd tegen 'terroristen'

Iran is bereid de Iraakse autoriteiten te helpen in de strijd tegen de 'terroristen van Al-Qaida' in de Iraakse provincie Anbar. Dat heeft plaatsvervangend stafchef van het Iraanse leger Mohammad Hejazi vandaag gezegd.

Strijders van de Islamitische Staat in Irak en de Levant (ISIL) in Fallujah. Beeld epa
Strijders van de Islamitische Staat in Irak en de Levant (ISIL) in Fallujah.Beeld epa

Iran wil 'militair materieel en adviseurs' sturen als Bagdad daar om vraagt. 'Irak is onze vriend', aldus Hejazi. Strijders van de Islamitische Staat in Irak en de Levant (ISIL) bezetten de afgelopen dagen het gehele stadscentrum van Fallujah en Ramadi. De radicaalislamitische terreurgroep, die verbonden is met Al-Qaida, sloeg daarmee een belangrijke slag.

De Iraakse strijdkrachten proberen de strijders nu te verdrijven. Bij de strijd zijn inmiddels 22 militairen en twaalf burgers om het leven gekomen. Ook sneuvelde een onbekend aantal rebellenstrijders. Teheran is een bondgenoot van de door sjiieten geleide regering in Bagdad.

'Verjaag al-Qaida-strijders'
De Iraakse premier Nouri al-Maliki maant de inwoners en stammen van Fallujah de al-Qaida-strijders uit hun stad te verjagen. Zo kan een gevecht op leven en dood om Fallujah worden afgewend, zei de premier maandag op de staatstelevisie. Al-Maliki riep het Iraakse leger op woonwijken te ontzien bij de tegenaanval op de moslimextremisten die zich van Fallujah hebben meester gemaakt.

Al-Maliki liet in het midden hoe de inwoners van Fallujah de ISIL-strijders zouden moeten verdrijven. Ook gaf hij geen uitsluitsel of een aanval van het leger ophanden is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden