Iran wil gematigde koers varen, maar blijft uranium verrijken

Hassan Rohani, die vrijdag tot president van Iran werd gekozen, wil de relatie met de rest van de wereld verbeteren en de economie weer op de rails krijgen. Dat zei hij in een persconferentie op de Iraanse televisie. De nieuwe president liet ook weten dat Iran doorgaat met het verrijken van uranium. Het beeld ging op zwart nadat er leuzen werden geroepen voor een dissident die in de gevangenis zit.

redactie
De gematigde geestelijke Hassan Rohani heeft de Iraanse presidentsverkiezingen gewonnen Beeld ANP
De gematigde geestelijke Hassan Rohani heeft de Iraanse presidentsverkiezingen gewonnenBeeld ANP

Rohani is bereid meer open en transparant te zijn over het Iraanse kernprogramma. Het Westen meent dat Teheran bezig is met de ontwikkeling van een kernwapen en heeft economische sancties tegen Iran ingesteld. 'Maar die periode is ten einde', zei Rohani. 'De technologie wordt alleen gebruikt voor vreedzame doeleinden.' Maar hij duidelijk dat hij er niet over peinst af te zien van Irans streven naar nucleaire technologie, zoals het Westen eist.

'We moeten het wederzijdse vertrouwen tussen Iran en andere landen vergroten,' zei Rowhani op zijn eerste persconferentie sinds zijn verkiezingsoverwinning. Wel herhaalde hij dat rechtstreekse gesprekken met de Verenigde Staten pas mogelijk zijn zodra Washington belooft 'zich niet met Irans zaken te bemoeien'.

De president in spe beloofde dat hij het Westen 'stap voor stap' wil geruststellen over het Iraanse atoomprogramma. 'De eerste stap is het aan de dag leggen van grotere openheid. We zijn bereid (...) duidelijk te maken dat de Islamitische Republiek van Iran geheel handelt volgens de internationale kaders.'

'De tweede stap is het voeden van het onderlinge vertrouwen. Op beide vlakken zullen we maatregelen treffen. De eerste stap betekent dat er geen nieuwe sancties worden opgelegd. Vervolgens worden de (bestaande, red.) strafmaatregelen verminderd.'

Syrië
Onder voorganger Mahmoud Ahmadinejad voerde Iran een antiwesterse politiek, waardoor het land steeds meer geïsoleerd kwam te staan. Rohani zei in de toespraak een gematigde koers te willen varen. 'Die van gerechtigheid en niet van extremisme', aldus Rohani. Hij hoopt dat alle landen van deze gelegenheid gebruikmaken en bereid zijn de betrekkingen met Iran te verbeteren.

Over Syrië zei Rohani: 'Iran is tegen buitenlandse interventie in Syrië. We hopen dat de rust en vrede terugkeert door samenwerking in de regio en met hulp van de rest van de wereld.'

Openheid
Het Internationaal Atoomenergieagentschap meldt maandag aan Reuters dat de uitbreiding van het nucleair programma voortzet. Het agentschap roept Iran op tot meer openheid en samenwerking om de zorgen over het nucleaire programma weg te nemen. De atoomwaakhond hoopt snel met de nieuwe president om de tafel te zitten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden