Iran weer op het matje in Den Haag

Een vrouw in Teheran tijdens het protest tegen de Iraanse regering, dit weekend. De foto is door persbureau AP gevonden op internet. Foto AP Beeld
Een vrouw in Teheran tijdens het protest tegen de Iraanse regering, dit weekend. De foto is door persbureau AP gevonden op internet. Foto AP

DEN HAAG - Minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) heeft vandaag de zaakgelastigde van Iran in Den Haag opnieuw op het matje komen. Verhagen doet dat omdat er volgens hem dit weekeinde opnieuw excessief geweld is gebruikt in het land. De minister kondigde de maatregel gisteravond aan in een reactie op de manier waarop het volledige corps diplomatique in Teheran op de staatstelevisie is uitgefoeterd dit weekend.

Nederland heeft vorige week, net als veel ander westerse landen, protest aangetekend over het verloop van de verkiezingen in Iran. Verhagen ontbood toen de zaakgelastigde ook al. Hij sprak zijn zorg uit over hoe er met Nederlandse journalist en werd omgegaan (de ploeg van Nova moest het land uit), over fraude bij de verkiezingen en het gebruik van excessief geweld.

De zaakgelastigde ontkende toen dat er sprake was van geweld. Volgens hem moet Nederland zich niet bemoeien met een interne aangelegenheid, memoreerde Verhagen gisteren. "Je verwacht niet dat je wordt uitgefoeterd als je je zorgen uitspreekt."

Op de vraag of Nederland het voorstel van PVV-fractieleider Geert Wilders zou moeten uitvoeren, antwoordde Verhagen negatief. Wilders vindt dat het Nederlandse kabinet de relaties met het land in het Midden-Oosten moet verbreken, zolang 'het regime de oppositie daar neerslaat en doodt'. "Dan hebben we helemaal geen ogen en oren meer in dat land," vindt minister Verhagen.

De zaakgelastigde zou worden ontvangen door een hoge ambtenaar van het ministerie. Verhagen maakt momenteel een reis in Syrië, Israël en de Palestijnse gebieden.
Wilders wil morgen een spoeddebat aanvragen in de Tweede Kamer over de verslechterde situatie in Iran na de presidentsverkiezingen in het land. Hij wil dat het kabinet de Nederlandse ambassadeur uit Iran terugroept. Ook moet de Iraanse ambassadeur in Nederland worden uitgewezen zolang het geweld in het land voortduurt.

Bij het Vredespaleis in Den Haag hebben gisteren ruim honderd Iraniërs gedemonstreerd tegen het optreden van het Iraanse regime in Teheran. Volgens de Haagse politie is het protest in een rustige sfeer verlopen. Wel werd in overleg met de organisatie een poster waarop de president Mahmoud Ahmadinejad was afgebeeld in een naziuniform, verwijderd.

Stichting de Laatste Strohalm en Stichting voor Iraanse vluchtelingen organiseerden de actie als steunbetuiging aan de democratische beweging in Iran. De organisaties eisen gerechtigheid voor de Iraanse bevolking en willen dat schenders van mensenrechten zullen worden vervolgd door het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden