Iran verwacht nog geen deal in atoomoverleg

Iran gaat er niet van uit dat het internationale overleg over zijn atoomprogramma deze week al een akkoord oplevert. Dat heeft de Iraanse minister van buitenlandse zaken Mohammad Javad Zarif gisteren gezegd.

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif. Beeld ap
De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif.Beeld ap

'Wij verwachten geen overeenkomst te bereiken in deze ronde van besprekingen. Een deal staat ook niet op de agenda voor deze ronde. Wij hebben afgesproken in deze ronde een aantal kwesties te bespreken', zei Zarif over de onderhandelingen die dinsdag en woensdag gepland staan in Wenen.

Zo willen de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties plus Duitsland het hebben over de 'dimensies' van de Iraanse nucleaire activiteiten, zoals uraniumverrijking en een zwaarwaterreactor, terwijl Iran de sancties die tegen het land zijn getroffen aan de orde wil stellen. 'Wij zullen ook internationale samenwerking op het gebied van vreedzame nucleaire technologie bespreken', zei de Iraanse minister.

Iran stemde er in november mee in om het verrijken van uranium voor zes maanden te beperken, in ruil voor een verlichting van de westerse sancties die een verlammende uitwerking hebben op de Iraanse economie. Het tussenakkoord moet uitmonden in een definitief akkoord dat Iran de mogelijkheden om een kernwapen te produceren moet ontnemen, in ruil voor volledige opheffing van de sancties.

Ondertussen hebben tweehonderd Iraanse parlementsleden een verklaring onderschreven waarin de Iraanse onderhandelaars op het hart wordt gedrukt de 'rechten van het Iraanse volk' niet op te geven. Iran stelt onder het Non-proliferatieverdrag het recht te hebben om uranium te verrijken.

Veel Iraanse hardliners vinden dat Iran al te veel concessies aan het Westen heeft gedaan, waarvoor het te weinig terug heeft gekregen. De parlementsleden zeggen dat de onderhandelaars niet in discussie moeten gaan over de Iraanse militaire en raketprogramma's, die volgens Teheran helemaal los staan van zijn atoomprogramma. Het nucleaire programma is volgens Iran uitsluitend bedoeld om elektriciteit op te wekken of medische isotopen te produceren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden