Iran: troepen Westen brengen geen vrede

DEN HAAG - De aanwezigheid van de Iran op de Afghanistanconferentie in Den Haag wordt gezien als een doorbraak, maar de boodschap van de Iraniërs is kritisch. ''Buitenlandse troepen kunnen geen vrede en stabiliteit brengen,'' zegt onderminister van Buitenlandse Zaken Mehdi Akhoundzade.

Volgens Akhoundzade is de westerse politiek contraproductief. ''Het idee dat het Westen de beslissingen neemt voor de Afghaanse autoriteiten en het Afghaanse volk, werkt niet langer,'' aldus Akhoundzade. De aanwezigheid van buitenlandse troepen vergroot de problemen alleen maar, zegt de minister. ''Dit moedigt radicalisme aan.''

De Amerikaanse regering heeft de deelname van Iran aan de conferentie verwelkomd als een belangrijke stap naar regionale samenwerking rond Afghanistan. Maar minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton reageert terughoudend als het gaat om de betekenis voor de relaties voor Washington en Teheran in het algemeen.

Ze had geen plannen voor een afzonderlijke ontmoeting met Iraanse diplomaten, al sloot ze de mogelijkheid gisteren ook niet uit. ''Ik kan niet voorspellen wat er morgen gebeurt,'' zei ze.

Clinton zei uit te zien naar de bijdrage van Iran, dat vanwege de ruim negenhonderd kilometer lange grens met Afghanistan groot belang heeft bij rust in het buurland. Ook is Iran er - net als het Westen - op gebrand de toevloed van drugs uit Afghanistan te keren.

De VS en Iran onderhouden sinds 1979, toen de Amerikaanse ambassade in Teheran werd bezet, geen diplomatieke betrekkingen meer. Tussen beide landen is wel contact geweest over Irak, ook een buurland van Iran.

Clinton heeft aangekondigd dat de VS veertig miljoen dollar uittrekken voor de organisatie van de presidentsverkiezingen in Afghanistan, die in augustus worden gehouden. Ze riep de deelnemers aan de conferentie op 'ernstig na te denken' over wat hun bijdrage kan zijn aan de civiele opbouw van het land.

De Afghaanse president Hamid Karzai, die naar alle waarschijnlijkheid zal worden herkozen, zei in Den Haag grote verwachtingen te hebben. ''Afghanistan en de internationale gemeenschap zullen samen deze reis voltooien.'' (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden