Update

Iran stuurt marineschepen naar kust Jemen

Iran heeft vandaag marineschepen naar de Golf van Aden en de Rode Zee gestuurd om de internationale scheepsroutes te helpen beveiligen. Dit zei het plaatsvervangend hoofd van de Iraanse marine, schout-bij-nacht Habibollah Sayyari, bij het afscheid van de schepen in de haven Bandar Abbas.

Jemenitische strijders tegen de Houthi-rebellen in de havenstad Aden Beeld afp
Jemenitische strijders tegen de Houthi-rebellen in de havenstad AdenBeeld afp

De wateren waar de marinevaartuigen naartoe gaan, liggen voor de kust van Jemen. Saudi-Arabië bombardeert in Jemen rebellen die steun krijgen van Iran. In verband met de strijd in Jemen heeft Saoedi-Arabië net als Egypte ook marineschepen naar de Golf van Aden gestuurd.

Verbod op wapenleveranties

Jordanië heeft gisteren een resolutie gestuurd aan de leden van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties waarin wordt gepleit voor een verbod op wapenleveranties aan de rebellen in Jemen. De hoop is dat het verbod kan helpen een einde te maken aan de strijd tussen president Abed Rabbo Mansour Hadi en de Houthi-rebellen, die zich achter ex-president Ali Abdullah Saleh hebben geschaard.

In de concept-resolutie wordt voorts geëist dat de Houthi's 'direct en onvoorwaardelijk' een einde maken aan al het geweld en hun strijders terugtrekken uit de hoofdstad Sanaa en andere gebieden die ze veroverd hebben. Ook moeten de rebellen de wapens inleveren die ze hebben meegenomen uit opslagplaatsen, zich niet gedragen alsof ze de regering van het land zijn en hun politieke gevangenen vrijlaten.

Eind november besloot de Veiligheidsraad al de bezittingen van ex-president Saleh te bevriezen en een reisverbod in te stellen. Onder de nieuwe resolutie moet een verbod worden ingesteld op de levering van wapens aan Saleh en aan de leiders van de Houthi's. Ook wordt gedreigd met meer sancties tegen mensen die de vrede, stabiliteit of veiligheid in Jemen in gevaar brengen.

Er wordt bij alle partijen die betrokken zijn bij de crisis in Jemen op aangedrongen hun meningsverschillen bij te leggen door de dialoog aan te gaan. Ook moeten ze vaart zetten achter de onderhandelingen over een politieke transitie.

Een door luchtaanvallen vernietigd huis in Sanaa Beeld REUTERS
Een door luchtaanvallen vernietigd huis in SanaaBeeld REUTERS
Vluchtelingen wachten op het vliegveld van Sanaa op een vlucht uit Jemen Beeld afp
Vluchtelingen wachten op het vliegveld van Sanaa op een vlucht uit JemenBeeld afp

VS voeren steun op

De Verenigde Staten hebben hun wapenleveranties aan de Arabische coalitie die in Jemen tegen sjiitische Houthi-rebellen strijdt versneld. Ook deelt het land meer inlichtingen met de coalitie en hebben de Amerikanen in het Saudische commandocentrum voor de operatie een gezamenlijke afdeling voor coördinatie en planning ingericht. Dat heeft de Amerikaanse onderminister voor buitenlandse zaken Antony Blinken gisteren gezegd.

Blinken sprak in Riyad met leden van de Saudische koninklijke familie en de Jemenitische president Abed Rabbo Mansour Hadi, die voor de Houthi's op de vlucht is en in Saudi-Arabië in ieder geval tijdelijk asiel heeft gevonden.

Ondanks de operatie tegen de Houthi's, benadrukte Blinken dat een politieke oplossing voor de crisis in Jemen het doel van de VS en de Golf Samenwerkingsraad moet blijven.

De afgelopen drie weken zijn bij het geweld in Jemen al zeker 560 doden gevallen. Er raakten 1768 mensen gewond, onder wie veel burgers. Nog eens ruim honderdduizend mensen zijn ontheemd geraakt, aldus de Wereldgezondheidsorganisatie.

Rode kruis opent gironummer

Het Rode Kruis opent vandaag het gironummer 6868 voor de slachtoffers van het geweld in Jemen. Er is dringend behoefte aan eerste levensbehoeften, medische hulp en tenten. 'Door het recent opgelaaide geweld zijn veel waterleidingen kapotgeschoten. Ook de aanvoer van voedsel is door de lucht en zeeblokkades op dit moment voor bedrijven niet mogelijk', aldus het Rode Kruis. De ziekenhuizen hebben onvoldoende expertise en capaciteit om alle gewonden hulp te bieden.

Inmiddels is de hulpverlening in Jemen op gang gekomen. Ongeveer driehonderd medewerkers van het internationale Rode Kruis en honderden Rode Kruisvrijwilligers van de Jemenitische Rode Halve Maan verlenen eerste hulp aan gewonden. Ook ondersteunen ze de ziekenhuizen, herstellen ze kapotgeschoten waterleidingen en delen ze hulpgoederen uit.

Het Rode Kruis wil de hulpverlening uitbreiden om de zwaarst getroffen mensen te kunnen helpen. Daarvoor is bijna 19 miljoen euro nodig. Inmiddels mogen na dagen van onderhandelen twee vliegtuigen met hulpgoederen in de hoofdstad Sanaa landen. De eerste komt naar verwachting vandaag aan, met aan boord 16 ton aan medische hulpgoederen.

Morgen moet het tweede vliegtuig landen. Dat brengt 32 ton aan hulpgoederen, zoals generatoren, tenten en medische goederen. Het Rode Kruis hoopt ook snel toestemming te krijgen om een team chirurgen per boot over te zetten naar de havenstad Aden in Jemen.

Ongeveer honderdduizend mensen zijn inmiddels op de vlucht geslagen voor het geweld in Jemen. Beeld epa
Ongeveer honderdduizend mensen zijn inmiddels op de vlucht geslagen voor het geweld in Jemen.Beeld epa

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden