Iran ontwikkelt nieuw computerspel: voer fatwa tegen Rushdie uit

Omdat ook de jeugd eraan herinnerd moet worden dat er ooit een fatwa is uitgevaardigd tegen de auteur van een blasfemisch boek, wordt op dit moment in Iran een computerspel ontwikkeld over het doodsvonnis tegen Salman Rushdie vanwege zijn boek De Duivelsverzen.

Sacha Kester
Salman Rushdie Beeld anp
Salman RushdieBeeld anp

Het nieuws werd aangekondigd tijdens de tweede Iraanse International Computer Games Expo, die in Teheran wordt gehouden. Er is weinig bekend over de inhoud van het spel, dat de werktitel 'Het stressvolle leven van Salman Rushdie en de implementatie van zijn veroordeling' heeft meegekregen. Waarschijnlijk moet de speler de fatwa uitvoeren die Ayatollah Khomeiny, indertijd de geestelijk leider van Iran, in 1989 uitvaardigde - oftewel, Rushdie vermoorden.

Blasfemisch
In de roman, die in 1988 uitkwam, droomt een van de hoofdfiguren over een profeet die Mahound heet. Deze verkondigt in een woestijnstad waar mensen vele afgoden kennen, het geloof voor één God. Het is min of meer het verhaal van de profeet Mohammed, maar wat door Khomeiny als blasfemisch werd gezien, is dat deze Mahound de openbaringen die hij van God krijgt (zoals Mohammed de Koran van de engel Gabriël gedicteerd kreeg) naar eigen inzicht, en in zijn eigen voordeel, herschrijft - waardoor de Koran dus niet het letterlijke woord van God zou zijn.

Het stak ook dat twaalf prostituees in de roman zichzelf de namen van de echtgenotes van Mahound aanmeten. In de roman loopt het storm bij het bordeel, omdat mannen in de woestijnstad jaloers zijn dat zij volgens God maar vier vrouwen mogen hebben, terwijl Mahound er zelf twaalf heeft.

Verboden
De Duivelsverzen werd in twaalf landen verboden en Rushdie heeft negen jaar lang ondergedoken gezeten, totdat de Iraanse regering publiekelijk zei dat ze 'pogingen om Rushdie te vermoorden zullen steunen nog verhinderen'. De fatwa zelf is nooit ingetrokken omdat dit alleen door degene kan worden gedaan die hem heeft uitgesproken. Khomeiny overleed in 1989, kort na het uitspreken van de fatwa.

Er wordt al langere tijd aan het computerspel gewerkt: drie jaar geleden werden studenten al gevraagd om een script voor het spel te verzinnen. De top drie inzendingen worden nu uitgewerkt.

Indiase moslims verbranden een pop die Rushdie moet voorstellen. Ze zijn woest omdat hij in 2007 tot ridder werd uitgeroepen in Groot-Brittannië. Beeld anp
Indiase moslims verbranden een pop die Rushdie moet voorstellen. Ze zijn woest omdat hij in 2007 tot ridder werd uitgeroepen in Groot-Brittannië.Beeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden