Iran ontkent betrokkenheid cyberaanvallen

Iran ontkent iedere betrokkenheid bij recente cyberaanvallen op olie- en gasbedrijven in de Perzische Golf. Volgens Mahdi Akhavan Bahabadi van het Nationale Centrum voor Cyberspace zijn de Amerikaanse beschuldigingen 'politiek gemotiveerd' en moeten ze gezien worden in het licht van 'Amerikaanse binnenlandse kwesties' en de presidentsverkiezingen. Dat heeft het semistaatspersbureau ISNA zondag gemeld.

De Saudische staatsoliemaatschappij Aramco en de Qatarese aardgasproducent RasGas werden onlangs getroffen door het Shamoon-virus. Het virus verspreidt zich over netwerken en overschrijft bestanden. Volgens de Amerikaanse minister van defensie Leon Panetta zijn hierdoor meer dan dertigduizend computers onbruikbaar geworden.

Een voormalige Amerikaanse regeringsmedewerker zei vorige week dat achter de cyberaanvallen vermoedelijk Iraanse hackers zaten, die daarbij waarschijnlijk zijn geholpen door de Iraanse overheid. Iran ontkent.

'Amerikaanse functionarissen zeggen dat zij de herkomst van de recente cyberaanvallen kunnen achterhalen. Wij zijn daar erg blij mee en verklaren ons bereid mee te werken aan iedere internationale poging om de bron van deze aanvallen te vinden', zei Bahabadi volgens ISNA.

Hij zei dat Iran al heeft aangeboden de cyberveiligheid van de getroffen ondernemingen te helpen verbeteren, omdat Iran onlangs zelf slachtoffer was van cyberaanvallen op zijn olieplatformen, na eerder al virussen te hebben ontdekt in zijn overheids-, nucleaire, olie- en industriële netwerken. Iran wijt die aanvallen aan de Verenigde Staten en Israël.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden