'Iran moet voor zonsopgang beslissen over akkoord'

De Iraanse delegatie in Lausanne moet voor zonsopgang besluiten of het politieke akkoord dat op tafel ligt over het atoomprogramma van het land wordt geaccepteerd. Dat zouden de zes grote landen die met Iran onderhandelen in Zwitserland hebben geëist, zo zeggen twee Westerse diplomaten tegen persbureau Reuters.

Redactie
De onderhandelingspartners in Lausanne. Beeld anp
De onderhandelingspartners in Lausanne.Beeld anp

'We hebben ze gezegd dat de beslissing nu moet worden genomen. Dit kan niet nog zes dagen doorgaan', aldus een diplomaat. De tweede bron zei dat de zes landen bij Iran hebben benadrukt dat het land 'geen blessuretijd' zou krijgen.

De Franse en Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Laurent Fabius en Frank-Walter Steinmeier zouden hebben gedreigd in de ochtend te vertrekken als er in de nacht geen knopen worden doorgehakt.

De berichten zijn tegenstrijdig met de positieve signalen die eerder vandaag uit Lausanne kwamen. Zo was er volgens de Verenigde Staten in de huidige gesprekken met Iran over het nucleair programma van dat land genoeg vooruitgang geboekt om morgen verder te praten.

De betrokken landen hadden afgesproken uiterlijk vandaag een punt te zetten achter het touwtrekken over de nucleaire ambities van Iran.

'Doel in zicht'
Een Amerikaanse regeringswoordvoerder had eerder vandaag al gezegd dat het mogelijk is dat in Lausanne ook na vandaag over de kwestie verder wordt gepraat, 'omdat we moeten doorgaan als het doel in zicht komt'.

De Amerikanen geven zo aan dat de partijen (China, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Iran, Rusland en de VS) de 'deadline' niet halen, maar wel verder praten. Een lid van de Iraanse delegatie, Hamid Baidinejad, bevestigde dat ook. 'We willen geen nucleaire overeenkomst, enkel om een overeenkomst te sluiten, maar we blijven praten tot we een akkoord bereiken over de omstreden punten.'

De partijen hadden zich zelf ten doel gesteld uiterlijk 31 maart tot een voorlopig akkoord te komen. Dat moet in de komende maanden uitgewerkt worden.

Verdenkingen
Iran wil snel van de internationale handelssancties af en bestrijdt dat zijn nucleaire programma iets te maken heeft met het verwerven van kernwapens. Grote westerse mogendheden verdenken Iran er al heel lang van een kernbom te willen maken. Ze proberen daarom samen met China en Rusland, Iran te dwingen van nucleaire activiteiten af te zien. De sancties zouden dan geleidelijk kunnen worden opgeheven.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden