Iran komt met 'zeer belangrijke' nucleaire doorbraak

De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad heeft vandaag op de staatstelevisie aangekondigd dat het land binnenkort 'zeer belangrijke' prestaties op nucleair gebied bekend zal maken.

Redactie
De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad Beeld reuters
De Iraanse president Mahmoud AhmadinejadBeeld reuters

In een toespraak die live werd uitgezonden, zei Ahmadinejad dat in de komende dagen 'de wereld getuige zal zijn van Irans aankondiging van zijn zeer belangrijke en zeer grote nucleaire prestaties'.

Het is niet bekend waar Ahmadinejad op doelt en hij gaf ook geen verdere details. Iran is de laatste tijd onder meer bezig met het verrijken van uranium.

Ahmadinejad sprak ter gelegenheid van de 33ste verjaardag van de Iraanse revolutie. Tienduizenden Iraniërs kwamen op verschillende plekken in het land bij elkaar om dat jubileum te vieren. Demonstranten hadden vlaggen bij zich met afbeeldingen van de president en riepen leuzen als 'Dood aan Israël' en 'Dood aan Amerika'.

Ahmadinejad zei verder dat zijn land 'niet zal capituleren door de taal van geweld'. Het conflict rondom Irans nucleaire programma dreigt steeds verder te escaleren.

De president haalde in zijn toespraak ook uit naar Israël. Dat land is volgens Ahmadinejad gecreëerd door het Westen om de wereld te overheersen. 'De essentie van deze afgod was een verhaal dat de Holocaust wordt genoemd. Iran heeft deze afgod met moed en wijsheid stukgeslagen om de westerlingen te bevrijden', beweerde Ahmadinejad. De president heeft de Jodenvernietiging door nazi-Duitsland herhaaldelijk afgedaan als een mythe.

Iran wordt er door het Westen van verdacht kernwapens te ontwikkelen. Dat werd door Iran tot nu toe steevast ontkend. Volgens het land zal het de opgewekte energie alleen gebruiken voor vreedzame doeleinden.

Westerse landen hebben de afgelopen weken de sancties tegen Iran verder opgevoerd. Iran dreigt op zijn beurt de strategisch gelegen Straat van Hormuz te blokkeren. Over die zeeweg wordt dagelijks een grote hoeveelheid olie vervoerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden