'Iran en wereldmachten eens over nucleair akkoord'

De zes wereldmachten en Iran zijn het in het Zwitserse Lausanne eens geworden over 'alle belangrijke thema's' voor een nucleair akkoord. Dat zei de Russische minister Sergej Lavrov van Buitenlandse Zaken vandaag. Hij zei dat een akkoord tussen de partijen binnen enkele uren wordt aangekondigd. Experts zijn gevraagd het document op te stellen, zo meldt persbureau TASS.

redactie
null Beeld reuters
Beeld reuters

'We kunnen met voldoende vertrouwen zeggen dat de ministers tot overeenstemming zijn gekomen op alle belangrijke thema's', aldus de Russische minister van Buitenlandse Zaken.

Het gaat om een voorlopig akkoord dat als raamwerk moet dienen voor een permanent akkoord. Er zijn in ieder geval afspraken gemaakt over controles van atoomwaakhond IAEA in Iran en, als tegenprestatie, voorzieningen voor opheffing van sancties voor Iran. Over het nucleaire programma van Iran wordt al twaalf jaar onderhandeld.

'Nog geen eensgezindheid'
De bewering van Lavrov wordt overigens tegengesproken door een diplomaat die bij de onderhandelingen betrokken is, zo meldt Reuters. 'Het is niet correct om te beweren dat op alle belangrijke thema's een akkoord is bereikt', zo zei een diplomaat op basis van anonimiteit.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Laurent Fabius, vliegt echter wel al terug naar Parijs. Hij komt pas terug als hij 'bruikbaar' is, aldus een Franse functionaris.

Lavrov is positief over de vorderingen in de atoomgesprekken. 'Tot eind juni zullen experts de details uitwerken. Het venijn zit in de details, maar het resultaat is zeker binnen bereik', aldus Lavrov. President Barack Obama van de Verenigde Staten heeft contact gehad met zijn veiligheidsraad over de vorderingen.

Iran praat in Lausanne met de Verenigde Staten, China, Rusland, Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland over het Iraanse atoomprogramma. Ook de Europese Unie is bij de gesprekken betrokken. Westerse landen vrezen dat Iran werkt aan atoomwapens, hoewel Iran altijd heeft gezegd dat de nucleaire ambities vreedzaam zijn.

De partijen praten vandaag verder over het tijdelijke akkoord. De Iraanse minister Mohammad Javad Zarif van Buitenlandse Zaken zei vannacht dat de gesprekken goed verliepen. Hij hoopt dat het akkoord vandaag op tafel ligt.

undefined

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif. Beeld reuters
De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif.Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden