Update

Iran dreigt VS: We waarschuwen slechts één keer

Iran heeft ferme, dreigende taal gebruikt tegen de Verenigde Staten in verband met een Amerikaans vliegdekschip dat in de Perzische Golf is gebaseerd. 'We eisen dat dit vliegdekschip niet terugkeert naar zijn oude basis', liet bevelhebber Ataollah Salehi van het Iraanse leger volgens het staatspersbureau IRNA weten. 'We zijn niet van plan om onze waarschuwing te herhalen en we waarschuwen slechts een keer.'

Vliegdekschip in de Perzische GolfBeeld REUTERS

Het vliegdekschip waar Salehi op doelt, is de USS John C. Stennis, een van de grootste schepen van de Amerikaanse marine. Het voer vorige week door de Straat van Hormuz op weg naar de Golf van Oman. Washington heeft altijd een vliegdekschip in of nabij de Perzische Golf met als basis Bahrein.

Olieprijzen omhoog
De spanningen tussen de VS en Iran lopen de laatste tijd op. Zo dreigde Teheran onlangs als reactie op de sancties tegen Iran, met de afsluiting van de Straat van Hormuz. Dat is de nauwe zeestraat, waar een groot deel van de olie-export van de landen in de regio doorheen gaat. Als dat gebeurt, zal een vat ruwe olie minstens 200 dollar gaan kosten, voorspelde Teheran onheilspellend. Vanmorgen omstreeks 07.35 uur lag de prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie op 100,76 dollar.

Gisteren beëindigde de Iraanse marine bovendien een 10 dagen durende oefening af in de Straat van Hormuz. Hierbij werden drie nieuwe raketten getest.

Brief
Voordat de onderhandelingen over het nucleair programma van Iran kunnen worden hervat, moet Teheran eerst op een brief van de Europese Commissie reageren. Dat zei een woordvoerder van EU-buitenlandchef Catherine Ashton vandaag tegen persbureau ANP.

Ashton schreef de Iraanse autoriteiten in het najaar dat de Europese Unie openstaat voor zinvolle gesprekken met Teheran, op voorwaarde dat Iran geen voorwaarden vooraf stelt. De EU-buitenlandchef heeft nog geen reactie op haar schrijven ontvangen.

'De bal ligt echt bij Teheran', aldus de zegsman. 'De eerste stap is dat er op die brief wordt geantwoord.'

Hardere sancties
De woordvoerder zei verder dat er gewerkt wordt aan de verscherping van de sancties tegen Iran. De EU-ministers van Buitenlandse Zaken kwamen dat in december tijdens hun vergadering overeen. De zegsman verwacht dat tijdens het volgende beraad van de bewindslieden op 30 januari de verscherpte sancties daadwerkelijk van kracht zullen worden.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Alain Juppé, riep zijn collega's vandaag op akkoord te gaan met nieuwe sancties tegen Iran. Hij herhaalde twee Franse voorstellen: het bevriezen van tegoeden van de Iraanse centrale bank en een embargo op de Iraanse olie-export.

In een reactie op deze oproep zei de zegsman van Ashton, dat Frankrijks wensen 'al in gang' zijn.

Iran test raketten in de Straat van HormuzBeeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden