Update

Iran blijft onduidelijk over IAEA-plan

Minister van Buitenlandse Zaken Manouchehr Mottaki. Foto AP Beeld
Minister van Buitenlandse Zaken Manouchehr Mottaki. Foto AP

TEHERAN - Iran gaat mogelijk toch gedeeltelijk akkoord met het VN-voorstel uranium in het buitenland te laten verrijken. Dat heeft de Iraanse minister van buitenlandse zaken Manouchehr Mottaki maandag gezegd.

Woensdag meldden diplomaten bij het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) al dat Iran met het voorstel akkoord was gegaan. Het voorstel is bedoeld om Irans mogelijkheden om kernwapens te ontwikkelen te beperken. Twee dagen later leek Iran op het akkoord terug te komen. Toen meldde de staatstelevisie dat Iran nucleaire brandstof wilde kopen in het buitenland, in plaats van er eigen uranium te laten verrijken.

Maandag zag Mottaki dat de zaak toch nog anders ligt. ''Om aan brandstof te komen kunnen we die kopen zoals in het verleden, of we kunnen dat gedeelte van de brandstof naar het buitenland verschepen dat we niet nodig hebben'', aldus de minister. De definitieve beslissing zou volgens Mottaki 'in de komende paar dagen' genomen worden. Iran zou volgens Mottaki in ieder geval niet ophouden zelf uranium te verrijken.

Moskou heeft er bij Iran op aangedrongen uranium ter verrijking naar Rusland te sturen. Volgens de Russen kan op die manier de angel gedeeltelijk uit het internationale conflict over het Iraanse verrijkingsprogramma worden gehaald. ''Iran is nog niet formeel akkoord gegaan met de afspraak'', zei de Russische onderminister van buitenlandse zaken Sergej Rjabkov maandag. ''Maar we hopen dat de noodzakelijke stap wordt genomen en dat het akkoord ook aanvaardbaar zal blijken te zijn voor Iran.'' (AP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden