Update

Iran bevestigt steun voor vredesplan Syrië

Iran heeft vandaag opnieuw zijn volledige steun uitgesproken voor het vredesplan van VN-gezant Kofi Annan dat is gericht op de beëindiging van de crisis in Syrië. Volgens Iran, een bondgenoot van het Syrische regime, moet het plan volledig worden uitgevoerd om de stabiliteit te herstellen.

VN-gezant Annen (links) met de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Ali Akbar Salehi.Beeld ap

'We verwachten dat Annan zijn inspanningen om te komen tot stabiliteit en vrede in Syrië en de regio zal voortzetten', zei minister van Buitenlandse Zaken Ali Akbar Salehi op een gezamenlijke persconferentie met de internationale gezant van de Verenigde Naties en de Arabische Liga.

Annan was in Iran aangekomen na gesprekken met de omstreden Syrische president Bashar al-Assad op maandag en een internationale bijeenkomst in Genève vorige maand waarvoor Iran niet was uitgenodigd. Teheran werd uitgesloten van de besprekingen na bezwaren van de Verenigde Staten en de Europese Unie.

Salehi benadrukte dat 'Iran een onderdeel is van de oplossing' in Syrië en bekritiseerde Arabische en Westerse landen, zonder namen te noemen, Iran hiervan uit te sluiten. Hij prees Annans 'neutraliteit'
in de kwestie.

Annan herhaalde vandaag zijn wens dat Iran betrokken blijft bij een oplossing voor de crisis. 'Er is een risico dat de situatie in Syrië uit de hand loopt en zich uitbreidt naar de regio', zei de VN-gezant. Hij zei het maandag met Assad eens te zijn geworden over 'een nieuwe politieke aanpak' om het bijna 16 maanden durende conflict te beëindigen, maar moet daar eerst nog met de Syrische oppositie over praten.

Na zijn bezoek aan Iran reisde Annan door naar Bagdad voor gesprekken met de Iraakse premier Nuri al-Maliki over de crisis in Syrië.

Marineschepen
Rusland heeft een smaldeel marineschepen naar Syrië gestuurd, berichtte het Russische persbureau Interfax. De schepen gaan naar de Russische marinebasis in Tartus, 170 kilometer ten noordwesten van Damascus.

Het schip de Admiraal Tsjabanenko is met drie landingsvaartuigen uit de Russische marinehaven Severomorsk vertrokken. De schepen krijgen in de Middellandse Zee gezelschap van de Jaroslav Moedri en nog een marinevaartuig.

De basis in Tartus is in 1971 door de Sovjet-Unie opgericht. De Russen nemen maatregelen om dat steunpunt te beschermen of in geval van nood te ontruimen en ook om eventueel Russen uit Syrië te evacueren. Het Kremlin is al meer dan 40 jaar een trouwe bondgenoot van het Syrië van de Assads. De vader van de huidige president, Hafez (1930-2000), greep er in 1970 de macht. Hij was generaal en lid van de alawitische minderheid.

Protesten tegen het Syrische regime van president Bashar al-Assad begonnen in maart vorig jaar en zijn inmiddels uitgelopen op een burgeroorlog waarin volgens schattingen meer dan 17.000 mensen zijn omgekomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden