Update

Iran bereid tot samenwerking met IAEA

President Ahmadinejad (L): 'Voorstel VN is verschuiving van confrontatie naar samenwerking.'¿ Foto EPA Beeld
President Ahmadinejad (L): 'Voorstel VN is verschuiving van confrontatie naar samenwerking.'¿ Foto EPA

TEHERAN - Iran is bereid met het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) samen te werken op het gebied van nucleaire brandstofvoorziening en delen van technische kennis. Dat heeft de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad donderdag gezegd.

In een toespraak in de stad Mashhad herhaalde Ahmadinejad dat Iran vasthoudt aan het 'onvervreemdbare recht' om uranium te verrijken. Maar omdat het Westen 'van confrontatie naar interactie' is gegaan, is 'de weg naar samenwerking geplaveid', zei hij.

Met zijn woorden loopt Ahmadinejad vooruit op het antwoord dat Iran donderdag of uiterlijk vrijdag heeft beloofd op een voorstel van de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad plus Duitsland om een groot deel van zijn voorraad verrijkt uranium in Rusland in bewaring te geven. Hierdoor zou de vrees weg moeten worden genomen dat Iran in het geheim werkt aan kernwapens. Iran houdt vol alleen uranium te verrijken om splijtstof te verkrijgen voor energieopwekking in kerncentrales.

Het Iraanse uranium zou in Rusland verder bewerkt kunnen worden, zonder de vrees dat het dusdanig verrijkt wordt dat het geschikt wordt voor kernwapens. Onder dit plan zou Iran 1100 kilogram laagverrijkt uranium overdragen, waardoor in Iran in elk geval te weinig achter zou blijven om een atoombom te kunnen bouwen.

De woorden van Ahmadinejad geven aan dat Iran in grote lijnen akkoord gaat, maar enkele aanpassingen wil. Als Iran bijvoorbeeld minder uranium wil overdragen, of niet ineens maar in kleine partijen, zou dat een belangrijk onderdeel van het plan onderuit halen.

Een inspectieteam van het IAEA keerde donderdag in Wenen terug van een bezoek aan de voorheen geheime Iraanse uraniumverrijkingsfabriek bij Qom. Het hoofd van het inspectieteam, Herman Nackaerts, zei dat het 'een goede trip' was geweest.

Iran onthulde het bestaan van de fabriek in Fordo pas op 21 september. Volgens de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Frankrijk kwam Iran er pas mee voor de draad toen duidelijk werd dat de VS en hun bondgenoten op het punt stonden het te onthullen. De geheimhouding versterkte de vermoedens van de westerse landen dat Iran stiekem werkt aan kernwapens.

De bevindingen van het inspectieteam zullen worden gepresenteerd in een rapport aan de raad van bestuurders van het IAEA. Verder is IAEA-directeur Mohamed ElBaradei van plan de VS, Rusland, China, Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland apart in te lichten. (AP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden