Irakese homoseksuele asielzoeker krijgt toch verblijfsvergunning

De Irakese homoseksuele vluchteling wiens aanvraag voor een verblijfsvergunning eerder was afgewezen, omdat hij niet homoseksueel genoeg zou zijn, heeft nu toch een verblijfsvergunning gekregen.

De jongen heeft toch een verblijfsvergunning gekregenBeeld anp

Dat zegt zijn advocaat Oscar Hammerstein dinsdag. Staatssecretaris Veiligheid en Justitie Klaas Dijkhoff heeft de man in tweede instantie toch asiel verleend, nadat de rechtbank in juni had bepaald dat de eerste aanvraag niet zorgvuldig was beoordeeld.

De staatssecretaris twijfelde eerder aan de geaardheid van de jongen, omdat hij niet duidelijk genoeg had verklaard wanneer hij zeker wist homoseksueel te zijn. Het bewustwordingsproces is een belangrijk onderdeel in de asielprocedure.

Verklaringen
Op basis van verklaringen en foto's die onderbouwen dat de Irakees wel homoseksueel is, en zo ook door zijn omgeving wordt gezien, krijgt de jongen nu een verblijfsvergunning voor vijf jaar.

Ook de verklaringen van zijn Amsterdamse partner en het feit dat de jongen gevaar loopt bij terugkeer naar Irak als homoseksueel is meegenomen in de beoordeling.

Volgens advocaat Oscar Hammerstein is de uitspraak van belang omdat andere homoseksuele asielzoekers zich erop kunnen beroepen. "Enkel het zelfacceptatieproces als beoordeling is dus niet genoeg blijkt uit deze rechtszaak," aldus de advocaat in juni.

Vlucht
De 26-jarige Irakees vluchtte in 2015 omdat hij vanaf zijn twaalfde stelselmatig misbruikt werd door zijn oom en diens vrienden, en bang was vermoord te worden door zijn familie vanwege zijn geaardheid.

Het is niet de eerste keer dat er discussie is over de vraag of een asielzoeker wel of niet voldoende homoseksueel is. In mei werd de 29-jarige Sahir teruggestuurd naar Irak omdat hij 'niet homo genoeg' zou zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden